Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Parterna klarar lönerna bättre än staten”

• Det blir första gången som strejkrätten prövas i EG-domstolen. Om fackliga stridsåtgärder i ett medlemsland förbjuds kommer detta att skada EU. Det säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

Han tycker att det är en gåta att den svenska Arbetsdomstolen har bett EG-domstolen pröva om den svenska modellen strider mot EG-rätten.

— Förmodligen vill Arbetsdomstolen en gång för alla få den svenska modellen godkänd av EU, säger han.

När Sverige förhandlade om EU-medlemskap gav en EG-kommissionär beskedet att det är möjligt att införa EG:s lagar och regler i Sverige genom kollektivavtal istället för lagar. Dan Holke säger att det är svårt att veta vilken juridisk betydelse det har.

Om EG-domstolen underkänner den svenska modellen kan Sverige tvingas till två förändringar, dels att ta bort Lex Britannia och dels införa lag om minimilöner.

Lag om minimilöner går att införa genom att upphöja kollektivavtalen till lag. Det kallas för allmängiltigförklaring. Då tvingas alla, även de som inte är med i facket eller i en arbetsgivareorganisation, att följa kollektivavtalet, annars är de lagbrytare.

Dan Holke tycker att detta vore att ge upp den svenska modellen.

— Den går ut på att gå med i facket eller i en arbetsgivareorganisation som ska träffa avtal. Om detta ersätts med en lag försvinner engagemanget från parterna. Största problemet är inte att träffa avtal utan att övervaka de avtal som finns. Det klarar parterna bättre än staten, säger han.

Sakligt är det ingen större skillnad mellan Sverige och andra EU-länder, tycker han.

— I varje land är regeln att landets löner och arbetsvillkor ska gälla. Vi klarar detta med Lex Britannia och kollektivavtal. Andra länder har valt allmängiltigförklaring eller annan lagstiftning, säger Dan Holke.