Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Fler forskningscentra för framtidsmat

Det finns ett nyinrättat centrum vid Uppsala universitet som heter KPL (Klinisk prövning av livsmedel). På det kan livsmedelsindustrin göra kliniska utvärderingar av fysio-logiska effekter och hälsoeffekter av livsmedel. För att lansera functional foods krävs studier på människor och det är kostsamt.

[Ur nummer: 11/2003] I Uppsala finns också Uppsala livsmedels- centrum, UCL, som bildades av SLU, Uppsala universitet och Livsmdelsverket.
Inom Lunds universitet finns Functional Food Science Centre, som är ett tvärvetenskapligt kompetenscentrum. Bland profil- områdena finns tarmhälsa – där probiotika och prebiotika är exempel, också områden som omfattar fetma och diabetes.
I Lund finns också SNF (Swedish Nutrition Foundation) som är rådgivande vad det gäller hälsopåståenden och marknadsföring och märkning av hälsopåståenden. Ett 40-tal företag och organisationer är medlemmar.
I Göteborg finns Chalmers, där Göteborgs universitet och industrin samarbetar. Där finns forskning som visar att sill kan bli råvara i funktionell föda, Västkustfisk med tolv mindre fiskfabriker på Klädesholmen samt Tjörns kommun är aktivt.
I Göteborg finns SCEIFF, Swedish Center of Excellence and Innovation in Functional Foods och SiK – Svenska institutet för livsmedel och bioteknik, som ska fungera som en mötesplats för alla inom livsmedelsindustrin. Här har företag och organisationer tillgång till utbildning, produktutveckling och processutveckling.