Inget avtal före påsk
Kommunals avtalsdelegerade ajournerade sig på onsdagskvällen och samlas igen på tisdag efter påsk. I dag skulle Kommunal ha haft presskonferens om avtalsläget, men den ställdes in.
De senaste dagarna har det från Kommunals ledning uttryckts förhoppningar om att få ett förhandlingsbart bud från de kommunala arbetsgivarna. Den rådgivande avtalsdelegationen som var inkallad till Stockholm i onsdags, träffades i går kväll.
– Vi har ännu inte fått något bud från arbetsgivarna, säger nu Håkan Pettersson, avtalsansvarig i Kommunals förbundsledning.
Samtidigt säger han ”förhandlingarna fortsätter i konstruktiv anda. Vår ambition är att komma fram till en överenskommelse av egen kraft innan det nuvarande avtalet löper ut” vilket kan tolkas som att facket inte önskar medlare i dagens läge.
Längst ska parterna ha kommit i förhandlingarna om arbetsmiljödelen i det kommande avtalet. Men Pettersson vill inte säga något om vad man enats om där.
Huvudfrågan för förhandlingarna handlar som vanligt om kronor och procent.
Vid tidigare tillfällen har Kommunal ofta gjort upp först och därmed så att säga satt golvet för de andra förbundens förhandlingar. Den här gången blev dock lärarna och sjuksköterskorna klara först. De hamnade på lägst 2 procent.
Det var runt den nivån som arbetsgivarnas första bud till Kommunal låg erfar Kommunalarbetaren.
Kommunals krav på lägst 650 kronor är i procent dubbelt så mycket som de kommunala löneavtal som hittills har tecknats.
SKTF och SSR förhandlar fortfarande De senare preciserade i fredags sitt krav till lägst 2,5 procent.
För Kommunal, som organiserar de lägst avlönade, är kravet på höjd lägstlön till 15 000 kronor och individgaranti viktigt. Arbetsgivarna vill inte alls veta av sådana garantier utan vill själva sätta lönerna lokalt och individuellt ute på arbetsplatserna.
Men det är inte bara lönernas storlek som förhandlingarna handlar om. Kommunal kräver bland annat att alla medlemmar som vill ska få jobba heltid och slut på så kallade delade turer. Krav som arbetsgivarna motsatt sig med hänvisning till att det skulle kosta för mycket. Politikerna i ledningen för kommunernas centralorganisation Sveriges Kommuner och Landsting motsätter sig så långt de kan bestämmelser i det centrala löneavtalet som binder upp den enskilda kommunen eller landstinget.