Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Skyddsombud anklagas för uppvigling

Skyddsombuden stoppade kommunens planer på nedskärning vid äldreboendet Ugglan i Härnösand. De anklagas av arbetsgivaren för att vara uppviglare som missbrukar sin makt. Nu kräver Kommunal skadestånd för att arbetsgivaren har trakasserat skyddsombuden.

Ugglan blev känt för några år sedan då regeringen gav skyddsombudet och arbetsmiljöverket rätt att stoppa den då planerade nedskärningen av personal. Beslutet kom att kallas Lex Elsie, uppkallat efter skyddsombudet Elsie Vestin som vann denna seger.

Hon hann knappt gå i pension innan kommunen förra året gjorde ett nytt försök att skära ned. De två nya skyddsombuden, Paula Kallin och Gull-Britt Frank gjorde som Elsie. De krävde en analys av hur arbetsmiljön skulle påverkas av att det redan stressiga och tunga arbetet skulle utföras av färre i personalen.

Analysen gjorde Paula och Gull-Britt tillsammans med boendechef Anne-Lill Nyholm. De var överens om att arbetsmiljön skulle bli sämre om besparingarna genomfördes.

Trots detta stod vård- och omsorgsnämnden på sig, 4.12 årsarbetare skulle bort. Med stöd av kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen krävde skyddsombuden att arbetsgivaren rättade till de brister som kom fram i analysen innan beslutet om nedskärning genomfördes.

Skyddsombuden tyckte inte att arbetsgivaren gjorde vad som krävdes för att förhindra försämringar i arbetsmiljön. Därför vände de sig till arbetsmiljöverket och begärde att verket skulle komma med ett föreläggande med krav på åtgärder eller ett förbud mot de planerade nedskärningarna.

– Vi fick då boendechefen emot oss. Hon anklagade oss för att uppvigla personalen mot de besparingar som hon var tvingad av nämnden att genomföra. Hon tyckte att vi som skyddsombud hade för stor makt som vi missbrukade, berättar Paula.

Personalen uppmanades av chefen att skriva på ett papper om att de kunde bli omplacerade om de motsatte sig nedskärningarna.

De uppmanades att delta i en arbetsmiljöenkät där arbetsgivaren skulle intervjua dem om arbetsmiljön och den planerade nedskärningen.

Flera i personalen protesterade mot vad de uppfattade som hot och förhör.

Paula och Gull-Britt blev intervjuade i TV4:as regionala nyheter där de kritiserade arbetsgivarens sätt att bemöta personalens oro över de planerade nedskärningarna.

Boendechefen ansåg att detta var illojalt och utredde om Paula och Gull-Britt hade låtit sig intervjuas på arbetstid, vilket de inte hade. Hon förbjöd personalen att i fortsättningen tala med medier om vad som hände på Ugglan.

– Vi fick höra att det annars kunde hända saker. Jag uppfattade det som att vi kunde bli av med jobbet, säger Paula.

Hon tycker inte att det bara var boendechefen som kritiserade henne och Gull-Britt. Även i möten med förvaltningsledningen och ledamöter i nämnden fick de höra att de var uppviglare som styrde personalen dit de ville för att stoppa de nödvändiga besparingarna.
– Vi fick kritik för att Ugglan och Härnösand fick dålig publicitet på grund av våra uttalanden i TV, berättar Paula.

Till slut orkade de inte med den hårda pressen. Paula och Gull-Britt blev i slutet av förra året sjukskrivna i en månad.

Arbetskamraterna visade med blommor, insändare i lokaltidningarna och på andra sätt att de stödde sina skyddsombud. De kritiserade samtidigt arbetsgivarens trakasserier av Paula och Gull-Britt.

Pressen mot de två skyddsombuden fortsatte ändå. Paula som väntar barn inom kort är nu graviditetsledig. Gull-Britt får på egen hand agera som skyddsombud. Ingen av arbetskamraterna vågar eller vill ställa upp istället för Paula.

Kommunals avdelning i Härnösand har begärt förhandlingar om föreningsrättskränkning av Paula och Gull-Britt på grund av de beskyllningar och trakasserier som de har utsatts för. Kommunen har i skrivande stund, 22 mars, inte svarat på denna begäran.

Arbetsmiljöverkets förbud mot de planerade nedskärningarna gäller sedan i mitten av mars. Nämnden förbereder istället en något mindre besparing med 3.56 årsarbetare.

Samtidigt diskuteras förändringar i arbetsorganisationen med större samarbete mellan avdelningarna och bättre samverkan mellan boendechefen och personalen.

Paula och Gull-Britt tror inte att arbetsmiljön kan bli bättre om det samtidigt sparas in på bemanningen. De vill inte kommentera arbetsgivarens enkät bland personalen. Den presenterades nyligen och visar enligt Kommunals sektion att det finns stor kritik mot boendechefen.

– Jag vet inte om jag törs säga något. Det är inte så bra om det blir jobbigt med tanke på att jag ska föda barn snart, säger Paula.
Gull-Britt ser helst att Kommunalarbetaren inte skriver något alls om Ugglan innan det har lugnat ner sig där.

– Jag har ögonen på mig hela tiden. Det kan bli repressalier om jag uttalar mig eller om du skriver något negativt. Jag är ensamstående och behöver mitt jobb. Men jag kan säga att jag strider för Ugglan och det har varit väldigt jobbigt, förklarar hon.

Boendechefen Anne-Lill Nyholm vill inte kommentera om det finns någon grund för Paulas eller Gull-Britts oro, hon vill heller inte säga något om Kommunals anklagelser om föreningsrättskränkning. Anne-Lill Nyholm vill inte ens svara ja eller nej på frågan om hon har förbjudit personalen att uttala sig i medier.

Christine Myrgren, socialdemokratisk ordförande i vård- och omsorgsnämnden, säger att hon i andra hand har hört talas om Anne-Lill Nyholms förbud att tala med journalister.

– Men det får inte förekomma. Vi har yttrandefrihet i vårt land. Ingen av våra anställda riskerar att bli av med jobbet för att den uttalar sig i media, försäkrar hon.

Christine Myrgren tycker inte att den dåliga publicitet som Ugglan och kommunen har fått kan skyllas på skyddsombuden.
– Den beror främst på medias vinkling. Ni kan ju skriva något positivt också. Som att vi försöker lösa problemen med bättre schemaläggning. Det vore väldigt bra om Ugglan får rykte som ett trivsamt äldreboende. För det är det, med kanonpersonal, säger hon.

Den 13 april beslutar nämnden om det blir några planer på nya nedskärningar på Ugglan.

Gull-Britt bävar inför tanken på att hon som ensamt skyddsombud kanske än en gång ska stoppa beslut om att minska ned personalen.

— Jag litar på det stöd vi får från sektionen och avdelningen. De har ställt upp bra för oss hittills, säger hon.