”Högre lön till chefen ger bättre sjukvård”
Landstingsrådet Lars Dahlberg försvarar chefernas lönelyft, som vår undersökning avslöjar.
Lars Dahlberg är personallandstingsråd i Stockholms län och en av toppnamnen i arbetsgivarnas förhandlingsdelegation. I de pågående förhandlingarna har arbetsgivarsidan framfört att Kommunals avtalskrav på 650 kronor, 4 procent, är alldeles för dyrt.
Varför har ni råd att ge cheferna så mycket när det inte finns pengar när kommunalarna vill ha bättre löner?
— Vi har i Stockholms län professionaliserat så att vi har fått en riktig koncernledning med helt andra arbetsuppgifter än tidigare. Samordnat ansvaret för våra verksamheter och bolag.
Vem har då koncernledningen tagit över arbetsuppgifter ifrån?
— Förut låg det på förvaltningschefer och sjukhusdirektörer.
Har dom cheferna därmed fått sänkt lön?
— Nej, det tvivlar jag på, dom har nog också fått lite högre lön.
Kan det verkligen motivera personalchefens löneökning med 55 procent under 4 år?
— Det är ju klart att det är mycket pengar. Men personalchefen har idag ett mer långtgående ansvar.
Och ekonomichefen har fått 29 procent på tre år. Anser du att omorganisation kan motivera den här fantastiska löneutvecklingen?
— Nej, förändringarna motiverar inte den här fantastiska löneutvecklingen. Det finns också en samhällstrend där chefslönerna dragit ifrån och vi har haft svårt att hålla emot.
Har stockholmarna fått en bättre sjukvård på grund av det här?
— Ja, definitivt, koncernledningen kan idag leverera en bättre sjukvård än vad man kunde tidigare.
Så 74 000 kronor som landstingsdirektören hade tidigare räcker inte för det?
— Jag tycker att det finns all anledning att ha en samhällsdebatt om varför chefslöner rent generellt dragit iväg i samhället. Jag tycker själv att det är fel att det ska finnas så stora skillnader.
Tycker du som socialdemokrat att det är en bra fördelningspolitik?
— Jag är inte speciellt nöjd med utvecklingen, men chefer i offentliga sektorn ska inte ha en sämre situation än i näringslivet i övrigt. När vi rekryterar från näringslivet får vi rekrytera på de villkoren.
Tror du verkligen att det skulle bli strömhopp av landstingschefer över till det privata näringslivet om ni höll igen?
— Nej, ingen jätteflykt. Men när tillfällena dyker upp förlorar vi de dugligaste cheferna om vi inte kan ge dem nya utmaningar, det handlar inte bara om löner.
Hur ska kommunalarna som fått mycket mindre, bara 15 procent, få upp sina löner?
— Vi har fått betala för att få riktigt bra chefer. Chefernas löner och kommunalarnas är två helt olika frågor för oss. Tidigare hade Huddinge sjukhus och Karolinska varsin direktör, nu har vi bara en, det är halva kostnaden. Som socialdemokrat tycker jag självklart att dom här orättvisorna måste vi jobba med, men det är ett samhällsproblem som ser ut på ett helt annat sätt.
Fotnot: Lars Dahlbergs inkomst (taxerad av tjänst) har ökat med 43 750 kronor i månaden under 2000-talet. Han bytte jobb från ombudsman för socialdemokraterna till landstingsråd med 79 380 kronor i månaden (2003).