Nya försök med kortare arbetstid
I två år kommer Kerstin Björnfot, barnskötare i Luleå, att få jobba 75 procent till heltidslön. Hon är en av 400 anställda i offentlig sektor som deltar i projektet "Arbetstidsförkortning och hälsa".
Projektet drivs av Arbetslivsinstitutet på uppdrag från regeringen. Avsikten är att försöka hitta samband mellan hälsa och arbetstid. Hittills har det inte gått att bevisa att man blir friskare av kortare arbetstid. De undersökningar som gjorts har pekat åt olika håll. Däremot vet man att människor som arbetar deltid återhämtar sig bättre.
Deltagarna i projektet kommer från bland annat socialtjänsten, rikspolisstyrelsen och tekniska förvaltningar. Även äldreomsorg och förskolor över hela landet deltar.
Munkebergs förskola i Luleå är en av de utvalda förskolorna.
Den första mars inleddes försöket där.
— Det är spännande att få vara med, tycker en av de anställda, barnskötaren Kerstin Björnfot, som denna första dag fick sovmorgon.
— Vi får suga på den här goda karamellen så länge den varar. Det kommer att gå bra sen också. Vi tycker ju det är roligt att jobba här, säger Kerstin Björnfot.
Vikarier har anställts för att täcka upp när de anställa går hem tidigare eller börjar senare. Det kommer alltid att finnas någon ordinarie personal under hela dagen.
I februari gjordes den första av tre hälsoprofiler. Kerstin Björnfot berättar att alla har fyllt i en enkät och konditionen har mätts på testcykel. Dessutom har blod- och salivprov tagits för att mäta blodfetter och stresshormoner. Detta kommer att upprepas om ett år och när undersökningen avslutas 2007.
Forskarna kommer sedan att jämföra uppmätt och upplevd fysisk och psykisk hälsa med frånvarotal. De ska också studera vad som händer på en arbetsplats när personalen går ner i arbetstid. Om man nyanställer eller organiserar om, till exempel.
Som jämförelse tittar man på hälsoprofilerna hos en kontrollgrupp, 400 heltidsarbetande personer på liknande arbetsplatser.
Lista på orter finns på www.arbetslivsinstitutet.se, klicka på press.