Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kommunal vill höja lägstlönerna till 15 000

Kommunal prioriterar inte några speciella grupper i kommande kommunala löneförhandlingar. Pengarna ska fördelas i lokala förhandlingar. Varje medlem ska dock garanteras ett visst påslag. Hur mycket är ännu oklart.

I vår går löneavtalet mellan facket och de kommunala arbetsgivarna ut. I de avtalsyrkandena som Kommunals förbundsstyrelse spikade idag finns inte som tidigare prioriteringar av några speciella grupper.

Under tidigare års förhandlingar har exempelvis kvinnor och grupper med gymnasial utbildning lyfts fram. I det nuvarande avtalet fick vård- och omsorgspersonalen mest pengar.

— Det klaraste budskapet från våra avtals konferenser var: ingen central inriktning på pengarna, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och med ansvar för avtalsfrågor.

Kommunal yrkar på löneökningar med minst x kronor per månad, dock lägst y procent och att varje medlem garanteras minst z kronor, på heltid.

Kommunal ingår i LO:s lönepolitiska samordning som börjar 2004. Håkan Pettersson förklarar att orsaken till att Kommunal idag inte kan tala om hur höga lönekraven blir är att kunskapen om 2004 års löneutveckling är ofullständig.

— Under förhandlingarnas gång kommer vi att fylla i vad x, y och z betyder. Ytterst jobbar vi med LO:s ram, 650 kronor per heltid.

I avtalskraven återkommer Kommunal nu till högre lägstlöner. Förra gången var höjda lägstlöner en stor stridsfråga mellan fack och arbetsgivare. Nu skärps kravet till minst 15 000 kronor i månaden för alla som fyllt 18 år.

Kommunal kräver också att arbetsgivarna och facket vid de lokala förhandlingarna ska komma överens om lägsta för löner alla yrkesområden i kommunen eller landstinget.

Helt nytt krav är att alla ska ha rätt till heltid. Deltid ska vara en möjlighet om den enskilde vill ha det. Regeringsföreträdare har ett otal gånger lovat lagstiftning, men inget har hänt. Nu har Kommunal tröttnat på att vänta och försöker avtalsvägen.

Andra heta krav är också:
– Stopp för delade turer.

– Bestämmelser om hur länge de lokala förhandlingarna får dra ut på tiden.

– När anställda slutar och ersättarna får lägre lön ska lönemellanskillnaden gå till den lokala lönepotten.

– Avtal om arbetsmiljö som ger facket inflytande över bemanningen på arbetsplatserna.