Kortare arbetstid i bussavtalskrav
Kortare arbetstid, högre lön och höjda ersättningar. Det är några av de avtalskrav som Kommunal har presenterat för bussarbetsgivarna.
Kommunals kravlista innehåller närmare 20 krav utan inbördes rangordning. Listan ser likadan ut till de privata bussbolagen i Bua som till de kommunala i KFS.
Förbundet vill i företagsavtalen, som på sikt ska avvecklas, ha samma arbetstidsregler som i Bussbranschavtalet. Dessa arbetstidsregler innebär kortare ramtid och en arbetstidsförkortning för dem som kör natt eller delade turer med två eller flera pass under en arbetsdag.
Branschavtalet ska successivt börja tillämpas över hela landet. Avtalet införs vid varje ny upphandlng och ersätter då företagsavtalen.
Förbundet vill att branschavtalet också börjar tillämpas om ett bussföretag får förlängt kontrakt istället för att trafiken går ut på ny upphandling.
Kommunal kräver högre lön och ersättningar men vill ännu inte tala om hur mycket som krävs. Särskilda satsningar vill förbundet ha på service- och verkstadspersonal. De har tidigare fått stå tillbaka för höjda löner till förarna.
I nuvarande avtal står det att individuell lön bara får införas om det finns lokal överenskommelse om detta. Trots detta har förbundet fått många avtalsmotioner om att individuella löner ska väck. Kommunal vill därför att avtalet ändras så att individuell lön bara får användas om det finns lokalt kollektivavtal om detta.
På verkstadssidan finns ofta individuell lön. Detta vill Kommunal ersätta med tarifflöner, om det inte lokalt finns önskemål om att behålla de individuella lönerna. Kommunal vill att tarifflönerna kompletteras med en befattningsvärdering så att de som har speciell kompetens kan få särskild ersättning för detta.
Förbundet vill att det i avtalen skrivs in regler för övertagande av personal vid upphandling. Det kravet har arbetsgivarna tidigare sagt nej till. Men förbundet fortsätter att försöka påverka både arbetsgivare och politiker att öka anställningstryggheten för trafikpersonal.
Här är de andra kraven:
– OB-tillägg för arbete den 6 juni. Lördagar ska anses som röd dag vid beräkning av OB-tillägg.
– Lön och andra ersättningar för all tid då arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande.
– Regler om företagshälsovård och arbetsmiljöutbildning. Ökat fackligt inflytande över rehabilitering och bemanning.
– Personer som har företrädesrätt till återanställning har företräde framför inhyrd personal.
– Översyn av reglerna för anställning och användande av tillfälligt anställda.
– Branschvana intjänad hos annan arbetsgivare ska tillgodoräknas vid val av tjänst.
– Stopp för arbetsgivarens rätt att kräva läkarintyg första sjukdagen.
– Inför felräkningspengar
– Arbetsgivaren ska dra fackavgiften på lönen.
Vid sidan av dessa krav kommer Kommunal att samförhandla med Transport om ersättningsvillkoren, löner och traktamenten, inom beställningstrafiken. Samordning kommer också att ske vad gäller villkoren inom linjetrafiken. Transport har där hängavtal på Kommunals avtal.
Nuvarande avtal löper ut sista januari nästa år. Förhandlingarna med arbetsgivarna drar igång på allvar om en månad.
— Arbetstider, löner och övriga ersättningar. Det är de viktigaste kraven för oss att få igenom, säger Kommunals ombudsman Tord Almlöf.