MO Catering hittar på en ny metod för att bli av med fackligt organiserade Anställda skyfflas runt mellan bemanningsföretag och fackmedlemmar filtreras bort. En ny metod att göra sig av med fackliga medlemmar, hävdar Livs och stämmer företagen kring MO Catering.

Stockholmsföretaget MO Catering tillagar pastasallader, baguetter, wraps och annan snabbmat. Maten säljs av butiksbjässar som Coop, Ica, Seven-Eleven och flera andra.

På bara fyra år har företaget gått från ingenting till en marknadsledande vinstmaskin inom snabbmatsbranschen.

I dag har MO Catering drygt 100 anställda. För många med utländsk bakgrund har företaget varit en väg in på den svenska arbetsmarknaden.

Men Livs är mycket kritiskt till företagets agerande.

– Det här är ett särexempel på en dålig arbetsgivare. Vi har aldrig tidigare råkat ut för det här och hoppas att aldrig mer behöva utsättas för något dylikt, säger Gerald Lindberg, Livs avtalssekreterare.

Facket anklagar företaget för att ha utvecklat en ny metod för att filtrera bort fackliga medlemmar.

– Så fort vi agerar mot ett av bolagen så startas ett nytt. Vi hinner inte komma åt företagen med stämningar, säger Gerald Lindberg.

Enligt Livs går det till så här:

Då facket tar kontakt för att diskutera missförhållanden drar förhandlingarna ut på tiden. Därefter förs personal som inte är med i facket över till ett nybildat bemanningsföretag.

Fackmedlemmarna blir kvar i det gamla bemanningsföretaget som senare läggs ned. De fackliga medlemmarna har därmed filtrerats bort.

Företagen det handlar om heter ME Rekrytering, Powernet Sweden AB och Workman.

De har alla olika bolagstecknare. Men samtliga företag representeras av en och samma person, Murat Korkmaz. Han är också den som driver företaget Cool Delivery som anlitas av MO Catering.

För de anställda har det varit förvirrande med alla olika företagsnamn.

– Jag trodde att jag anställdes av MO Catering. Sedan fick jag lönebeskedet. Då visade det sig att jag jobbade för ett bemanningsföretag, säger en anställd som vill vara anonym.

Det var i början av förra året som Livs försökte teckna ett kollektivavtal med MO Catering.

Facket fick senare uppgifter om att det inte betalades några ob-ersättningar och att företaget bröt mot arbetstidslagen då det hade förekommit 20-timmars arbetspass.

På arbetsplatsen jobbade då cirka 80 personer.

När Livs tog kontakt med MO Catering möttes de av beskedet att företaget knappt hade några anställda alls. Personalen hade nyligen börjat jobba för ett nytt bemanningsföretag, Workman.

Förhandlingar med det nya företaget tog vid.

Facket ville att konservavtalet skulle tillämpas. Det nya företaget ville ha bemanningsavtalet (i praktiken samma avtal).

Förhandlingarna drog allt mer ut på tiden. Livs hotade till slut med blockad. Därefter nåddes en överenskommelse. Kollektivavtal skulle gälla och bemanningsavtalet skulle tillämpas. Det dröjde dock inte länge förrän Workman meddelade att de måste göra uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Den 8 september 2003 inleddes uppsägningsförhandlingarna.

På turordningslistan fanns då endast tolv namn. Tio var medlemmar i Livs och en var medlem i Hotell och Restaurangfacket och en var firmatecknare. De resterande 70-anställda hade, enligt Livs, flyttats över till ännu ett nytt bemanningsföretag, Powernet Sweden AB.

Detta företag bildades samma dag, den 8 september 2003, som uppsägningsförhandlingarna ägde rum. Bolaget registrerades av Murat Korkmaz sambo. Det visade sig senare att hon rekryterade många av dem som hade varit anställda på det andra bemanningsföretaget (Workman).

Tre veckor senare, den 30 september 2003, startar ytterligare ett bemanningsföretag, ME Rekrytering, som knyts till MO Catering. Även där är Murat Korkmaz den officiella talesmannen.

Livs avtalssekreterare, Gerald Lindberg, hävdar att företagen registrerats av målvakter.

– Det är i själva verket Murat Korkmaz som har full kontroll över bolagen. Det är han som agerar i samtliga förhandlingar, säger han.

Murat Korkmaz själv förnekar detta. Han hävdar att hans flickvän och släktingar inte orkar svara på vad han betecknar som fackliga trakasserier. Därför har de utsett honom till talesman.

Fakta

Första AD-målet

Livs har lämnat in fyra stämningar till Arbetsdomstolen. En stämning har dragits tillbaka eftersom företaget Workman har gått i konkurs.

Livs yrkar skadestånd på 250 000 kronor av MO Catering för brott mot medbestämmandelagen i samband med att ett nytt bemanningsföretag anlitades, Workman.

Facket stämmer Powernet Sweden AB för föreningsrättskränkning.

Livs hävdar att företaget hotade att avskeda fem anställda om de inte gick ur facket. De fem sades upp för ett år sedan. Facket hävdar att uppsägningarna bryter mot lagen om anställningsskydd och MBL, i och med att personerna inte fick jobb på Powernet Sweden AB. Skadeståndet på 200 000 kronor krävs för var och en.

Därutöver kräver förbundet ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor för MBL-brott och ersättning för förlorad lön.

ME Rekrytering stäms för att ogiltigt ha sagt upp en anställd.

Skadestånd på 220 000 kronor krävs till medlemmen samt 120 000 kronor till Livs.

Livsmedelsföretagen och Almega, som företräder företagen, har bestridit stämningen.

Den 1 och 8 november hålls förberedande förhandlingar med Livs och Powernet Sweden AB respektive MO Catering.