Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Offentliga vattenföretag tar upp kampen för vatten

Offentliga vattenföretag går samman för att världens människor ska få tillgång till vatten. Till skillnad från privata företag har de inget vinstintresse.

En ny internationell organisation, bestående av offentliga vattenföretag, är på väg att bildas. Det berättade Antonio Miranda för Kommunalarbetaren, när han besökte världsvattenveckan i Stockholm. Han är chef för den kommunala va-servicen i Recife i Brasilien och har länge slagits för att offentliga vattenverk världen över ska samarbeta och stödja dem som är mindre effektiva och behöver moderniseras. Det kallas för offentligt — offentligt partnerskap (Public Public Partnership).

En stor del av tiden under vattenveckan ägnade han åt att knyta kontakter med kolleger runt om i världen, bland annat på Stockholm Vatten.

Världsbanken och andra utvecklingsbanker, Sida och andra biståndsmyndigheter har länge ansett att den privata sektorn är bäst på att förse de fattiga med vatten. Stora franska multinationella företag har börjat sköta vattenförsörjningen i u-länderna. Fattiga har inte haft råd att ansluta sig. När de inte kunnat betala räkningarna har de fått vattnet avstängt.
När företagen inte kan göra sig vinster drar de sig tillbaka.

Utveckla i stället offentligt – offentligt partnerskap, tycker Kommunal, likaså ISKA, den internationella, fackliga federationen för kommunal- och statsanställda.

Modellen har med framgång provats i Litauen och Lettland, där Stockholm Vatten varit rådgivare. Och nu tycks modellen sprida sig vidare.

Ett förslag till konstitution för den nya organisationen har redan utformats. Chefer för vattenanläggningar i Sverige, Frankrike, Spanien, Brasilien, Uganda, Tunisien, Brasilien och andra länder samlas till möten. Den nya organisationen kommer att presenteras officiellt under våren nästa år.

– Ingen kan vara emot vad vi vill göra, säger Antonio Miranda.

Han har tidigare kämpat emot Världsbankens krav på privatisering av vatten i sin egen hemstad. Nu ser han en viss förändring. Även representanter inom Världsbanken har visat sig positiva till offentligt — offentligt partnerskap.

– 95 procent av vattenförsörjningen sköts fortfarande av offentliga sektorn. Även om de privata företagen skulle utvidga sin marknad från fem till femton procent kommer vattenförsörjningen huvudsakligen att vara ett ansvar för den offentliga sektorn. Därför behövs mycket tid ägnas åt att förbättra kapaciteten där. Det kan vi utveckla genom vår nya organisation, berättar han.

Till en början krävs ett visst finansiellt stöd, sedan ska organisationen stå på egna ben och finansieras genom avgifter.
Fattigare vattenverk får betala mindre medan större, moderna anläggningar får betala mer.