Gott till långa sommardagar
God mat som går snabbt att laga, är nyttig och håller dig mätt länge. Det är perfekt för långa, aktiva sommardagar.
Cathrine Schück är kock, matskribent och kostrådgivare. Hon äter själv enligt den så kallade GI-metoden, och har fyllt en kokbok med recept och tips som hon själv använder sig av.
Det har stått mycket i tidningarna om GI-metoden, och det har skrivits många böcker. GI står för glykemiskt index och metoden går kortfattat ut på att man ska undvika mat som får blodsockret att rusa i höjden, och i stället äta sånt som håller blodsockret på en jämn nivå.
Mat att undvika är bland annat socker, vitt bröd, ris, pasta och potatis. Mat att äta är till exempel grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, ägg, linser, bönor och fullkornsvarianten av bröd, ris och pasta.
Cathrine Schück har ätit på det här sättet i tre-fyra år, och tycker att hon mår mycket bättre än förut.
Samtidigt tycker hon att man ska följa sitt eget sunda förnuft inför alla nya metoder som presenteras. Hon rekommenderar att man provar sig fram och lägger om sin kost i små steg.
Här får du några recept ur boken ”Helt naturligt” (Bokförlaget DN). Cathrine Schück serverar alltid råa och ugnsbakade grönsaker, linser/bönor och tzatziki till maten. Så kan hon och tonårsbarnen välja det de själva tycker bäst om och mår bäst av.
ljummen paprikaröra
och sallad på vita bönor
Strimla paprika i olika färger, och röd eller gul lök.
Fräs i olivolja med finhackad vitlök.
Smaka av med salt, peppar och gärna finhackade färska örter.
Lägg upp på en bädd av färsk bladspenat.
Servera med bönor, och några skivor skinka, ägg, kyckling eller tofu.
marinerade bönor och linser
Blötlägg och koka enligt recept på förpackningen. Häll marinaden över varma bönor. Förvara i kylen.
Marinad för ljusa bönor: 1/2 dl citronsaft, 1 dl olivolja, finhackad lök/vitlök, flingsalt, grovmalen svartpeppar.
Marinad för mörka bönor: En del balsamvinäger, två delar olivolja, vitlök, finhackad rödlök, flingsalt, nymalen svartpeppar, eventuellt garam masala eller spiskummin.
en bra vardagssallad
Rucola och färsk bladspenat
Finstrimlad vitkål eller fänkål
Marinerade linser eller bönor
Garnera med svarta oliver/rostade nötter/strimlad färsk frukt, t ex persika/russin /soltorkade tomater.
Droppa över olivolja och citronsaft/balsamvinäger.
Flingsalt och nymalen svartpeppar.
fullkornspasta med broccoliröra
5 hg broccoli
3-5 sardell- eller ansjovisfiléer
2-3 vitlöksklyftor
crème fraiche
salt och peppar
Tillbehör: parmesan, svarta oliver, tomat.
Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Mosa med gaffel ned fiskfilén, krossad vitlök och en klick crème fraiche. Värm och servera med tillbehören till fullkornspasta.
kyckling med soja, vitlök,
tomat- och basilikaröra
1/2 dl soja
2 krossade vitlöksklyftor
8 bitar kycklinglår
salt och peppar
Vispa ihop, pensla kycklingbitarna och stek i ugnen 200 gader, 20-25 minuter
4-6 tomater
1 rödlök
vitlök
1 röd paprika
ev 1 zucchini
olivolja, salt peppar, färsk basilika
Tärna tomaterna, hacka resten av grönsakerna. Fräs i olivolja. Låt puttra i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven basilika.
Servera med fullkornsris eller vildris.
ljummen sallad med lax och sparris (förrätt eller varmrätt)
5 hg lax
vitlök
färsk ingefära
soja
sweet-chilisås
rucola
bladspenat
grön sparris
Blanda en krossad vitlöksklyfta, lite riven färsk ingefära, lika delar soja och sweet chili-sås. Skär laxen i stora tärningar och marinera i minst en timme.
Stek bitarna i ugnen eller i stekpanna, rejält brynta på utsidan och helt råa inuti.
Lägg upp på en bädd av rucola, spenat och nykokt sparris.
Rör samman olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Droppa över precis vid servering.
björnbärsglass
250 g frysta björnbär
3 dl vaniljyoghurt
Kör i matberedare, söta eventuellt med fruktsocker. Ställ i frysen om du inte ska äta direkt.