Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Strejkens resultat i siffror

• Lokala förhandlingarna gav drygt en femtiolapp.
• Det fackliga engagemanget har inte ökat.
• Trögt för individuell lönesättning -- den ger inte mer pengar.

Det centrala löneavtalet för kommunanställda som tecknades förra året gav i genomsnitt löneökningar på 3,94 procent 2003 och 2,44 procent för i år. För en genomsnittlig heltidslön handlar det om påslag på 630 kronor respektive 405 kronor.

När avtalet skrevs under tryckte Kommunals förhandlare på att det för första gången stod ”lägst” efter procenten i avtalet. Avtalet skulle ses som ett golv, det fanns möjligheter att få ut mer pengar i de lokala löneförhandlingarna. I vår enkät i maj förra året var dock inte många sektionsordföranden optimister.

Under hösten har Kommunalarbetaren tagit in rapporter. Och nu har vi gjort en ny enkät till alla berörda sektionsordföranden landet runt.

Så här blev det:

• Genomsnittet för de lokala påslagen för 2003 ligger mellan 0,3 och 0,4 procent. Det innebär 50-60 kronor mer i månaden för en heltidare.

• I kommuner där man slog samman 2003 och 2004 års förhandlingar ligger genomsnittet mellan 1,0 och 1,3 procent. Det innebär 160-210 kronor mer i månaden för en heltidare.

Bakom genomsnitten döljer sig stora skillnader mellan kommuner, förvaltningar och arbetsplatser. Trettio procent av sektionsordförandena säger att de inte fått nämnvärt mer än vad det centrala avtalet ger.

Skellefteå bäst bland de stora

De femton största kommunerna står för en fjärdedel av hela lönesumman. Så här gick det i dessa:

Stockholms stad. Varierar kraftigt, mellan ingenting alls upp till över en procent i lokalt lönepåslag.

Göteborg och Malmö. Flera sektioner rapporterar att de inte fått nämnvärt mer lokalt, medan andra berättar om nivåer upp till 0,8 procent, två års avtal.

Kommunalarna i Västerås, Örebro och Jönköping fick inte ut något nämnvärt mer lokalt.

I Borås, Uppsala, Halmstad och Norrköping var det nästan lika kärvt.

Ofullständig rapportering från Helsingborg och Umeå pekar på någon halv procent.

Bäst bland de ”stora” ligger Skellefteå med mellan 1,20-1,49 procent, tvåårsavtal.

Blekinge bättre än Östergötland

Länsvis varierar utfallet en hel del.

Genomsnittet i Blekinge, Dalarna, Gävle, Norrbotten och Västerbotten tillhör de bättre.

Jönköpings län, Stockholms län (utanför Stockholm stad) och Östergötlands de sämre. Men även inom dessa län kan skillnaderna mellan kommunerna vara stora.

Bara varannan har individuell lön

Det centrala löneavtalet är helt inriktat på individuell lönesättning där förmåga och prestation bedöms. I flera tidigare enkäter som tidningen gjort har sektionsordföranden berättat om en stark kritisk opinion bland Kommunals medlemmar mot sådan lönesättning.

I vår senaste enkät säger var tredje sektionsordförande att löneökningarna inte fördelas genom individuell lönesättning. Varannan säger att lönerna sätt individuellt på alla eller de flesta arbetsplatserna.

Enkätsvaren visar också att arbetsgivaren oftare inte släpper till några lokala lönepåslag i kommuner med individuell lönesättning.

De flesta prioriterar vården

Det centrala avtalet prioriterar viss vårdpersonal (2003) och barnomsorgspersonalen (2004). Kommunal har tryckt på att avtalet handlar om hur pengarna samlas in till den lönepott som sedan fördelas lokalt. Då finns det en möjlighet att fördela pengarna på annat sätt, om fack och arbetsgivare är överens. Var femte sektionsordförande svarar att man har gjort det. I övriga fall har de prioriterade grupperna fått ”sina” fem procent.

Engagemanget ökade inte

Många kommunalare var aktiva under strejken. En hel del blev fackligt aktiva för första gången. Vår enkät till sektionsordförandena i maj 2003 visade att de upplevde en kraftigt negativ medlemsopinion mot avtalsuppgörelsen med arbetsgivarna. Hur har det påverkat det fackliga arbetet?

• 74 procent säger att medlemmarnas fackliga intresse och engagemang varken har minskat eller ökat.

• 17 procent säger att det minskat.

• 9 procent upplever en ökning.

Bland dem som upplever en minskning finns samtliga tre stora stadsdelssektioner i Stockholms stad. 

78 procent svarade
Vår enkät besvarades av 78 procent av berörda sektionsordförande i landets alla kommuner.

När löneutfallet för hela landet räknats fram har vi kompletterat med uppgifter från en annan enkät vi gjort och rapporterat om under hösten och vintern.

De olika kommunernas resultat har då viktats i förhållande till respektive kommuns lönesumma.