Män fortsätter att nobba kvinnojobben
Männen är fortfarande ointresserade av att jobba inom kvinnodominerade yrken. Att satsa på att få pojkar intresserade av vård och omsorg föreslås nu som en lösning.
Könsuppdelningen har minskat på arbetsmarknaden under 1990-talet – tack vare att kvinnorna har breddat sina yrkesval.
Det är främst kvinnor med högre utbildning som tagit sig in i mansdominerade yrken. Inom yrken med kortare utbildning – gymnasial eller kortare – är könsmönstret i stort sett oförändrat.
Det visar utredningen ”Den könsuppdelade arbetsmarknaden” av docent Åsa Löfström.
Men att kvinnorna ändrar sina yrkesval räcker inte. Om det ska ske någon verklig förändring måste också männen ändra sitt beteende i yrkeslivet.
– Det har satsats mycket på att få unga kvinnor att intressera sig för teknik samtidigt som man gjort väldigt lite för att unga män ska intressera sig för omvårdnadsyrken. Nu måste vi flytta fokus. Mitt förslag är att avsätta resurser för att öka pojkars ”sociala intresse” på samma sätt som man tidigare gjort med flickor och teknik, säger Åsa Löfström.
För att höja intresset för undersköterskeyrket menar hon att olika specialistkompetenser skulle höja yrkets status och prestige och eventuellt också lönerna.
Hur detaljerad en yrkesbenämning är har nämligen betydelse, tror Löfström. Idag finns en stor skillnad i hur detaljerat kvinno- respektive mansdominerade yrken klassificeras.
Då manligt dominerade yrken har fler yrkestitlar ger det en bild av att de är mer specialiserade. Kvinnors yrken är ofta mer allmänt beskrivna vilket påverkar löneläget.
– Kvinnornas kompetens uppfattas då som mer diffus och allmän, och därigenom också som utbytbar på ett annat sätt. Den här skillnaden i uppdelning är uppseendeväckande och jag föreslår och vill att det granskas närmare.
Arbetsgivarnas ansvar tas också upp i utredningen. En del av misslyckandet med den könsuppdelning som fortfarande finns måste läggas på arbetsgivaren, menar Åsa Löfström.
Det finns en oförmåga hos många arbetsgivare att rekrytera och befordra otraditionellt och det är något som måste uppmärksammas mer.
Uppdelningen på arbetsmarknaden är ett historiskt arv. När den moderna arbetsmarknaden växte fram utestängdes kvinnorna i hög grad, vilket har gjort att segregeringen och diskrimineringen byggdes in från start.
Att det hänger kvar – även om det minskat – handlar om makt och fördomar om vad kvinnor kan och inte kan.
Förutom direkta satsningar på utbildningsval och på arbetsmarknaden lyfter Åsa Löfström också fram satsningar på den jämställda familjen.
Eftersom könsuppdelningen på arbetsmarknaden är tätt sammankopplad med den i hushållet är det något som också måste prioriteras, menar hon.
Utredningen överlämnades på måndagen till arbetslivsminister Hans Karlsson.