Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

AMS ska få fler arbetslösa att flytta

Nästa vecka beslutar regeringen att ge AMS i uppdrag att se över och om möjligt strama åt regelverket för arbetslösa. Bland annat kan fler än i dag tvingas flytta för att få nytt jobb.

— Det regelverk som finns är tydligt. Efter 100 dagars arbetslöshet ska man vidga sitt sökområde, geografiskt och yrkesmässigt. Men vi ser att det inte används i den omfattning som man hade tänkt sig, säger Peter Linderoth, departementssekreterare på finansdepartementet.

I vårbudgeten står det bland annat att Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, ska få i uppdrag att begränsa användningen av undantag i regelverket.

När 100 dagar har gått och det blir aktuellt att vidga sökområdet finns 8-10 olika undantag från reglerna som gör att den arbetslöse inte behöver flytta på sig. Det kan handla om att man till exempel har en barnsituation som försvårar eller att man är bunden till sin hemort av andra orsaker.

— Vi har sett att förmedlingarna använder undantagen i mycket större omfattning än vad riksdagen hade tänkt sig, säger Peter Linderoth.

Men vänsterpartiet, som tillsammans med regeringen och miljöpartiet står bakom vårbudgeten, är inte överens med regeringen i den här frågan. Camilla Sköld Jansson, partistyrelseledamot och riksdagsman för vänsterpartiet ville egentligen stryka formuleringen i budgeten om att begränsa undantagen. Hon är påtagligt irriterad över att finansminister Bosse Ringholm gått ut med att fler arbetslösa kan tvingas flytta i framtiden.

— Vi är inte intresserade av att klämma åt tumskruvarna för arbetslösa. Det har vi varit tydliga i gentemot regeringen, säger hon.

Men vänsterpartiet ställer ju upp på formuleringen i budgeten om att begränsa undantagen?

— Undantag kan man göra på olika sätt. Det behöver inte betyda att man ska stänga av från a-kassan oftare.

Om man begränsar undantagen så är det väl fler som kommer att få flytta än vad det är i dag?

— Det kan vara precis tvärtom. Hypotetiskt så kan man ha en generösare tillämpning så att det blir färre undantag. Det beror på vad man relaterar det till. Men vi och regeringen har olika uppfattning.

Tre arbetsförmedlingar, som Kommunalarbetaren har talat med håller i olika grad med regeringen om att det går att göra vissa åtstramningar.

— Här finns nog olika tillämpning. Vissa har större hjärta än andra, säger Sigvard Lundgren, chef för arbetsförmedlingen i Boden.

I Stockholm har ju sällan de arbetssökande behövt flytta på sig eftersom de allra flesta jobben finns i Stockholm. Men nu ser Göran Wahlstrand, chef på arbetsförmedlingen i Spånga-Tensta, en tendens i till exempel IT-branschen, att arbetsmarknaden är bättre på andra håll.

— Där kan vi säkert göra mer för att belysa att det finns jobb i andra delar av landet, säger Göran Wahlstrand.

Även Lars Häggbring, chef vid arbetsförmedlingen i småländska Emmaboda tror att förmedlingarna kan strama åt reglerna något.

— Det finns exempelvis ett undantag för så kallad lokal bundenhet. Det kan man diskutera vad det är, säger han.

Det är dock än så länge inte aktuellt att ändra reglerna på något sätt. Något eller några undantag kan möjligen försvinna, enligt Peter Linderoth på finansdepartementet.

Däremot tycks regeringen inte vilja släppa frågan om att ändra regelverket för dem som stämplar upp till heltid. Frågan var på väg in i budgeten men stoppades av samarbetspartierna. Men till skillnad från i budgeten i höstas lovar regeringen inte längre att behålla reglerna oförändrade. Nu ska de tre partierna diskutera det i en arbetsgrupp.

— Det handlar om att det ska vara frid och fröjd inför EU-parlamentsvalet och sen är alla frågor olösta inför höstbudgeten, säger vänsterpartiets Camilla Sköld Jansson.