Billström vill erbjuda servicehus som personalbostäder
Hon gav stockholmarna 99 vallöften. Bland annat mindre dagisgrupper och mer personal i äldreomsorgen.
Nu vill Annika Billström erbjuda personalbostäder åt Stockholms kommunalare i före detta servicehus.
Ett av de största problemen vi har i dag är att vi inte kan erbjuda bostäder till människor som väljer att flytta till Stockholm. Jag tänker ta upp med Kommunal om det kan vara intressant med personalbostäder kopplat till tjänster i Stockholms stad, säger Annika Billström, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Stockholm.
Billström vann något överraskande valet förra året och fick efter tuffa förhandlingar ihop ett majoritetsstyre med vänsterpartiet och miljöpartiet.
Med början vid årsskiftet ska hon träffa Kommunals företrädare i Stockholm. Målet är att besöka varje sektion. Och med sig har hon alltså en intresseförfrågan om personalbostäder
— Jag vill föra en dialog med kommunalarna om vad de tycker och tänker. Sen måste jag ju få politisk majoritet för ett sådant förslag.
Var ska man hitta de bostäderna?
— Det finns 1,7 miljoner kvadratmeter tomma kontor i Stockholm, allt är inte offentlig ägt naturligtvis. Men en möjlighet är att bygga om befintliga kontorslokaler. Det finns också tomma servicehus och en del skulle kunna bli personalbostäder.
Enligt Billströms egna medarbetare har hon redan uppfyllt ungefär en tredjedel av de 99 vallöftena. Men tolkningen av begreppet uppfyllt är minst sagt generös. Till exempel är löftet att bygga om skatteskrapan till studentbostäder avbockat som ”klart” trots att det inte finns några politiska beslut om projektet.
Löftet om 400 nya tjänster i äldreomsorgen sägs också vara avklarat. En granskning av statistiken vad gäller tjänster i äldreomsorgen visar att det var 115 fler tillsvidareanställda i september i år jämfört med september förra året. Men i siffrorna är då inräknat personal som jobbar på boenden som tidigare var utlagda på entreprenad. (Kommunen har tagit tillbaka ett par enheter i egen regi sen Billström kom till makten.) Med hjälp av siffrorna går det alltså inte att visa att det hänt någonting på personalfronten.
— Jag vet inte, ärligt talat, säger Billström.
Jag antar att du inte menade att det skulle bli fler tjänster genom att entreprenader går tillbaka till egen regi?
— Nej. Vi vet att fram till 2010 så behöver vi anställa ytterligare 20 000 personer i offentlig service, också administrativa tjänster. Vi vet att gruppen äldre-äldre blir större i Stockholm.
När kan man räkna med att vallöftet är uppfyllt?
— Alla vallöften bockas av löpande under mandatperioden. Den 17 september 2006 så är det väljarnas sak att bedöma huruvida vi har lyckats eller inte lyckats.
Hur tror du att kommunalarna märkt av maktskiftet i Stockholm?
— Hade moderaterna styrt så hade det blivit ytterligare nedskärningar och det hade inte blivit en satsning på kompetensutveckling. Då hade privatiseringarna och utförsäljningarna fullföljts. Konkurrensutsättningen av verksamheten hade varit ett av huvudmålen. Det är det inte längre.
Men det så kallade kundvalet i hemtjänsten som moderaterna införde är kvar — varför?
— Vi har sagt att vi först ska göra en utvärdering. När den är klar ska vi bestämma oss för hur vi ska gå vidare.
Innan förra årets val såg många socialdemokrater rött när de pratade om kundvalet. Systemet går ut på att de äldre (kunderna) kan välja mellan ett antal olika aktörer som erbjuder hemtjänst. En check, en slags grundplåt, räcker till en viss nivå på hemtjänstservicen.
Kundvalet är ju en moderat ”baby”. Vore det inte naturligt att ett röd-grönt styre skrotade systemet?
— Ja, om man ser det så enkelt som du beskriver det. Kundvalet och konkurrensutsättningen var ett mål för högern i Stockholm. För oss socialdemokrater kan aldrig kundval vara ett mål utan bara ett medel för att förbättra servicen och använda våra skattepengar på bästa sätt.
Vad skulle det uppstå för problem med att skrota det?
— Som moderaterna gjorde att inte låta egen regi-verksamheter vara med i konkurrensutsättningen, är ett helt felaktigt sätt att styra Stockholms stad. Sen vet vi att vi har brister i vår arbetsgivarroll. Vi vet att många som har gått över till privata alternativ känner att de har fått större inflytande och bättre löner. Vi måste ta de signalerna på största allvar. Jag är inte säker på om formen för detta är kundval eller inte kundval.
Kommer vi att få se mer av återgångar till egen regi i äldreomsorgen?
— Det beror på. Det är svårt att säga. Där måste stadsdelsnämnderna självständigt få fatta de besluten
Så vad är Stockholms socialdemokraters tankar och visioner kring detta med privatiseringar och konkurrensutsättning?
— Vi säger ungefär så här att vi kan se att en del av konkurrensutsättningen är ett av flera medel. Men det är långt i från tillräckligt. Vi måste också se vad brukarna tycker och tänker och lyssna till flera olika intressegrupper.
Hur tolkar du valresultatet utifrån privatiseringsaspekten?
— Jag tolkar det som ett kraftfullt nej till rena privatiseringar och utförsäljningar. Sen vet jag att i de stadsdelar där vi gick fram mest, så har vi en väldigt hög andel av enskilt drivna förskolor till exempel. Jag tror att stockholmarna egentligen känner att det inte är så viktigt vem det är som driver olika verksamheter. Det viktiga är att det är ett innehåll som är riktigt bra.
Det är en kraftigt förkyld Billström som tar emot på tjänsterummet i Stockholms stadshus. Det stadshus som ser ut att vara inkilat mellan trafikrondeller och viadukter i en brusande Stockholmstrafik. Just bilar och Billström lär för lång tid framöver vara sammanknippat. Är det något Billström har blivit känd för så är det att hon svek vallöftet att inte införa biltullar i Stockholm under mandatperioden. I dagsläget ser det ut som om tullarna eller mer korrekt trängselavgifterna kommer nästa höst.
— Vi behöver någon form av ekonomiska styrmedel men det kom i fel ordning, säger hon i dag.
Hur mycket skulle du själv vara beredd att betala för att få köra bil inne i stan?
— Jag behöver inte köra bil i stan. Jag kan promenera eller åka kollektivt.
Hur skulle du rösta i en folkomröstning om avgifterna?
— Jag skulle rösta ja!