Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Det här hinner vi inte längre göra”

Jeremiasgården, avdelning Almåsen, onsdag kl 14.00:

När beslutet kom att minska personalstyrkan med 1,5 tjänst fick personalen nog. Detta tar vi inte ansvar för, sa de.

— Vi ville ha på papper vilka grejer vi inte behövde göra längre, säger undersköterskan Linn Wennerstrand, arbetsplatsombud.

Personalgruppen satte sig ned i augusti för att räkna på vad de inte längre skulle hinna med. De lämnade ett förslag som arbetsgivaren godtog.

Här är några av de arbetsuppgifter personalen har minskat ner på eller inte gör längre:

• ADL-träning, tidigare fick de dementa pensionärerna göra de dagliga rutinerna kring på- och avklädning i stort sett i sin egen takt. Nu är målet att de ska göra en grej.

• Tvätt. Personalen tvättar nu endast förorenad tvätt.

Övrig tvättning sköts av en särskild tvätterska. Om tvätterskan är sjuk och personalen inte hinner är det meningen att de anhöriga ska tvätta.

• En schemalagd aktivitet (läsa, gå ut eller dylikt) med någon av pensionärerna efter morgonfikat varje dag försvinner helt.

— Demensen försämras snabbare utan ADL-träningen, säger Linn Wennerstrand.

— Förut kunde man stå i 20 minuter för att de själva skulle knäppa en knapp. Nu knäpper vi åt dem.

Bakgrunden till att det blivit så här är att skyddsombudet fick nog och lämnade in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Hon ville att kommunen skulle redovisa konsekvenserna av nedskärningarna.

Det ledde till att personalen kunde kräva att få besked om vad de inte längre skulle göra.

Det håller på att skapas en Lex Almåsen i Örebro. Samtliga vård- och omsorgsarbetsplatser i distriktet väster (ett av två distrikt i Örebro) har lämnat in motsvarande anmälan till Arbetsmiljöverket.