Europa blir allt mer privat och Sverige leder
Sverige, England och Frankrike lägger ut mest äldrevård på entreprenad av de europeiska länderna. Och det är de stora utländska transnationella företagen som växer inom offentliga sektorn.
Sodexho — det är väl något franskt? ISS — ja det är visst danskt. Så kan det låta när Kommunalarbetaren numera kommer ut på arbetsplatserna och talar med anställda.
Men de nya arbetsgivarna är inte så lätta att koppla till ett land. De är stora och globala. Företagen ISS, Vivendi, Compass och Sodexho har långt över en miljon anställda runt om i världen. I Sverige har de tillsammans 26.500 anställda. Ungefär lika många som bilföretagets Scanias personalstyrka i hela världen. Och de expanderar.
Förra året köpte enbart det danska serviceföretaget ISS upp 14 företag i Sverige.
Samma företag dyker upp överallt.
I Norrtälje tog multijätten Vivendi Environment hem kontraktet, via sitt dotterbolag Vivendi Water. De franska vattenbolagen Vivendi och Suez och i någon mån de engelska finns i regel med bland anbudsgivarna när vatten ska privatiseras. Oavsett om det är i Sydafrika, Kanada eller Sverige.
Företagen till och med samarbetar om stora projekt hellre än att konkurrera. Ett av vattenbolagen i Argentina ägs till exempel av de fyra konkurrenterna Suez, Vivendi, Aguas de Barcelona och Anglian Water gemensamt.
En del företag breddar sin verksamhet. Franska Vivendi började som ett vattenbolag. Det utvecklade sig till ett gigantiskt medieföretag, som har förköpt sig så mycket på företag att det nu får sälja ut delar av sin verksamhet.
Ett annat exempel på bredd är Sodexho, som började med att servera mat på lyxkryssningar och nu till och med sköter fängelser i Storbritannien.
I u-länderna och i Central- och Östeuropa har Världsbanken och Internationella Valutafonden, IMF, hjälpt de transnationella företagen genom att stödja privatiseringar. I en hel del fall har det lett till att jobben blivit färre, att vattenpriset har höjts och att arbetsvillkoren försämrats.
Industriföretag kan flytta sin produktion till andra länder. Det kan inte företag inom offentliga sektorn. Men de kan flytta vinster utomlands och investera pengarna någon annanstans.
I Sverige erkänner de som regel facket eftersom fackföreningsrörelsen är stark. Den engelske direktör vars bolag ville ta över S:t Görans sjukhus förklarade att han erkänner facket i Sverige, men inte i Storbritannien. Såväl Vivendi, Sodexho, Compass som Capio har koncernfackliga råd.
Så här ser det ut i Europa idag:
Äldrevård/sjukvård: I Europa sköts fortfarande det mesta av äldrevården av kommuner, välgörenhetsorganisationer och kyrkor. Vissa länder, till exempel Grekland, har av tradition haft nästan enbart privatvård för äldre. Men det har kommit en våg av privata lösningar som bottnar i besparingar och ideologi. Där placerar sig England, Sverige och Frankrike i topp inom äldrevården. Transnationella företag ser äldrevården som en växande marknad. Fyra av de vanligaste är: danska ISS, svenska Capio, tyska Marseille Kliniken och amerikanska Sun.
I Sverige finns de danska företagen ISS Care Partner och Förenade Care. De går med förlust inom äldrevården.
Det engelska AMI, ett tidigare dotterbolag till det franska Vivendi, försökte få driften på S:t Görans sjukhus men misslyckades. Nu drivs sjukhuset av det svenska privata Capio.
Det ”svenska” Capio visar sig dock till större delen vara utlandsägt. Amerikanska och engelska ägare dominerar. Störst är Merrill Lynch Fond.
Representanter från Englands regering har besökt S:t Görans sjukhus, som drivs av Capio, med klart intresse för en sådan modell. Capio har vuxit sig stort i Storbritannien genom att köpa upp en hel sjukhuskedja där. Nyligen köpte Capio det franska Clininvest med 16 sjukhus.
Trafik: Sverige ligger också i topp tillsammans med England, det vill säga den mesta busstrafiken körs av privata bolag. Utländska företag dominerar helt, såsom Concordia och Linjebuss. Linjebuss ägs av Vivendi Environment.
Energi och vatten: Sverige har inte privatiserat speciellt mycket. Tyskland ligger i topp med att privatisera inom energiområdet. En del verksamhet bedrivs där av svenska Vattenfall.
Kök/Städ: När ett sjukhus i Sverige beslutar lägga ut kök och restaurang på entreprenad, finns det i regel två konkurrenter: Medirest (inom Eurest) och Sodexho. Det ena är engelskt, det andra franskt.
Inom sjukhusstädning är det också i stort sett två: ISS och Sodexho.
Renhållning: Ska renhållningen läggas ut är det franska Sita i regel med i konkurrensen. Sita köpte nyligen Sellbergs som tidigare ägdes av det amerikanska WMI. Sita är ett dotterbolag till Suez.
Uppgifterna kommer från forskningsavdelningen PSIRU vid Greenwich universitet i London.