Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Så ska diskriminering stoppas vid entreprenader

Kommuner ska ha rätt att vid upphandling kräva att entreprenörer följer de svenska lagarna mot diskriminering i arbetslivet. Den som bryter mot lagarna ska inte sägas upp från kontraktet utan får istället betala böter. Det föreslår Nämnden för offentlig upphandling, NOU.

Nämnden fick i uppdrag av regeringen att komma med exempel på antidiskrimineringsklausuler vid upphandling. NOU säger i sin rapport att det är oklart om detta är tillåtet enligt nuvarande EG-direktiv.

Men nämnden har tagit fram ett exempel som kan användas i kontrakt vid upphandling av driftentreprenader, som när exempelvis äldreomsorg och kollektivtrafik läggs ut på privata företag.

Entreprenörerna ska enligt exemplet följa jämställdhetslagen och lagarna mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, funktionshinder eller sexuell läggning.

Ingen får väljas bort i anbudskonkurrensen därför att denne anses vara dålig på att leva upp till kravet. Men den som har vunnit anbudskonkurrensen på grund av bästa pris eller kvalitet kan gå miste om kontraktet om denne vägrar att driva verksamheten enligt antiskrimineringsklausulen.

Entreprenörer som bryter mot klausulen föreslås få betala böter. NOU tycker inte att entreprenaden ska avbrytas därför att någon anställd eller arbetssökande har diskriminerats. Nämnden tror att det skulle kunna leda till att många småföretag helt avstår från att lämna in anbud. Enligt NOU skulle kommunerna då kunna gå miste om de billigast möjliga kontrakten.

Näringslivets organisationer är helt emot förslaget om anti-diskrimineringsklausul. Den riskerar att leda till godtycke, snedvriden konkurrens och ökade kostnader för företagen enligt arbetsgivarna.

LO och TCO hade velat gå längre och tycker att den som upphandlar också ska ställa krav om att kollektivavtalen följs. SACO anser däremot att upphandling inte ska användas som verktyg för förverkliga politiska mål. Därför tycker SACO att det är orimligt att kommunernas inköpare ska stå för samhällets granskning av lagarna mot diskriminering.

Antidiskrimineringsklausulen finns med i förändringarna av Lagen om offentlig upphandling och ska börja gälla från den 1 juli i år.