S ställer nya krav på entreprenader
Den socialdemokratiska partistyrelsen gick vänsterfalangen i partiet till mötes när man debatterade välfärden för andra gången på kongressen i Västerås sent på onsdagskvällen.
I partiets politiska riktlinjer om den socialdemokratiska välfärdsmodellen ställs skarpa krav på hur och när verksamhet får läggas ut på entreprenad.
Socialminister Lars Engqvist tog närmast udden av debatten när han redan i sitt inledningsanförande presenterade ett helt nytt textförslag där skrivningarna var betydligt skarpare än i ursprungsförslaget.
— Det krävs tydlighet när det gäller i vilka organisations- och driftsformer vi vill utveckla den framtida välfärden, sade Lars Engqvist.
I det nya förslaget som sedermera antogs av kongressen med några smärre justeringar sägs bland annat ett skifte av driftsansvar ska innebära ett mervärde för verksamheten. Byte av driftsform får heller inte leda till diskriminering av medborgare, med tydlig adress till de friskolor som redan i dag väljer bort elever med särskilda behov. Partiet förde också in den demokratiska aspekten i riktlinjerna. All gemensamt finansierad verksamhet ska präglas av öppenhet och möjlighet till insyn och de anställdas yttrande- och meddelarfrihet får inte inskränkas, heter det i dokumentet.
Partistyrelsen blidkade med den nya texten kända privatiseringsmotståndare som Bengt Silfverstrand, som ligger bakom nätverket Socialdemokrater för offentlig sektor, och kommunalaren Dan Gabrielsson.
— Jag är övertygad om att jag med det här i ryggen gör ett mycket bättre arbete i valrörelsen, sade Dan Gabrielsson.
Det blev svårare för partiets ”andra falang”, de som anser att den ideologiskt präglade debatten om privat-offentligt skymmer debatten om verksamheternas innehåll, att svälja den nya texten. Tommy Waidelich, Stockholm pläderade för en motion som bejakar alternativen och utvecklingen av den offentliga sektorn. Han varnade kongressdeltagarna för att välja enkla förbudslösningar.
— Segregation har alltid funnits i skolan. Det löser vi inte genom att förbjuda friskolor, sade Tommy Waidelich.
Alternativen finns också med i de nya skrivningarna. Men, sägs det i dokumentet, vid en prövning av andra driftsformer än den offentliga förvaltningsformen måste det göras en tydlig gränsdragning mot kommersiella intressen.
Sammanfattningsvis är den socialdemokratiska välfärdssynen betydligt radikalare i de politiska riktlinjerna än i det nya partiprogrammet.