Du har rätt till en arbetsmiljö som inte är skadlig
Lagen är tydlig: En anställd har rätt till en arbetsmiljö som inte skadar hälsan. Arbetsgivaren är skyldig att ordna detta.
Arbetsgivaren är till exempel landstinget eller ägaren till ett privat vårdhem. Det praktiska ansvaret kan vara delegerat till en chef på arbetsplatsen. Men det är bara arbetsgivaren som kan åtalas omnågonskadas.
På alla arbetsplatser där mer än fem personer arbetar ska det finnas ett skyddsombud. Skyddsombudet väljs oftast bland facken, men det är egentligen inte ett fackligt uppdrag.
Skyddsombudet ska larma arbetsgivaren om något är fel. Skyddsombudet har inget ansvar för arbetsmiljön.
Om du som anställd upptäcker ett problem, till exempel hala golv, ett trångt utrymme där man inte kan lyfta rätt, gör du så här:
• Gå till chefen och säg att det finns ett problem som måste åtgärdas.
• Om chefen inte gör något, säg till skyddsombudet.
• Skyddsombudet larmar arbetsgivaren.
• Om arbetsgivaren fortfarande inte gör något ska skyddsombudet larma arbetsmiljöinspektionen.
• En inspektör därifrån kommer och inspekterar arbetsplatsens rutiner för att upptäcka och åtgärda problem.
Om organisationen inte är bra kan inspektören:
• göra ett påpekande
• säga åt arbetsgivaren att göra något åt problemet inom en viss tid. Det kan kopplas till ett vitesföreläggande, det vill säga arbetsgivaren måste betala pengar om han inte åtgärdar problemet inom den tiden.
• stänga arbetsplatsen eller förbjuda en viss arbetsuppgift.
En arbetsgivare som struntar i att göra något åt en hälsorisk som han uppmärksammats på, kan åtalas om det händer en olycka.
Det är bra att dessutom vända sig till facket om det finns brister i arbetsmiljön. Facket har rätt att begära förhandling med arbetsgivaren. Fackets förhandlare kan hänvisa till arbetsmiljölagen för att kräva att arbetsgivaren förbättrar arbetsmiljön.
Facket kan också arbeta för att anställda till exempel ska få mer inflytande och möjlighet till kompetensutveckling. De anställdas inflytande och kompetens har stor betydelse för arbetsmiljön, men regleras inte i arbetsmiljölagen.
Som anställd har du också skyldigheter. Du måste använda de skydd och hjälpmedel som finns. Men du kan inte ställas till svars om du gör fel. Det är arbetsgivaren som skulle ha sett till att du gjorde rätt.
Arbetsgivaren kan inte kräva att man sköter sin hälsa, kan inte tvinga någon att styrketräna för att klara arbetet.
Anställda och fack kan inte kräva motionslokal eller andra träningsmöjligheter.
En arbetsskada ska alltid anmälas till försäkringskassan, även om du kan jobba vidare trots skadan. Tio år senare kanske du får såna problem av skadan att du inte kan arbeta. Då är din tio år gamla anmälan ett bra bevis. Försäkringskassan börjar inte utreda förrän skadan hindrar dig från att arbeta.
Arbetsmiljölagen har övergripande bestämmelser. Detaljerna finns i föreskrifter, som ges ut av Arbetsmiljöverket. Alla föreskrifter som rör ditt arbete ska finnas tillgängliga på din arbetsplats.
Denna artikel ingår i vår temabilaga Lev Bättre. Här kan du beställa ett eget exemplar av bilagan gratis, asa.jones@kommunal.se