Nya löner dröjer för de flesta
Nästan ett halvt år efter att det centrala löneavtalet skrevs under är det inte klart med de nya lönerna i de flesta kommunerna och landstingen. Individuella löner är en betydelsefull förklaring.
Kommunalarbetaren har frågat berörda fackliga sektioner om hur det går med de nya lönerna på deras arbetsplatser. Väldigt många, 280, har hittills svarat.
Bara 14 procent av de kommunala sektionerna var klara före september och 24 procent tillkom under september. Hälften av alla förhandlade fortfarande i början på oktober när vi frågade dem. 13 procent hade fortfarande inte börjat de lokala löneförhandlingarna!
Sommaren och arbetsgivarna anges ofta som orsaken till varför det dröjt.
Markaryd tillhör den lilla minoritet av kommuner där förhandlingarna var klara redan före septembers början.
— Vi gjorde ju ingen individuell lönesättning den här gången, är sektionsordförande Ingrid Sundmans huvudförklaring. Vi hade annars fått vänta väldigt länge på våra löner.
— Det fanns chefer som har uppåt 90 anställda som inte hade haft lönesamtal. Hur lång tid skulle det tagit om vi då kört med individuella löner?
I enkätsvaret skriver hon också att medlemsopinionen är negativt inställd till mer av individuell lönesättning.
När medlemmarna i våras fick reda på att centrala avtalet var klart var förväntningarna stora på att snabbt få ut pengarna, berättar hon.
Så här använde de lönepotten.
• 460 kronor till alla
• 100 kronor till att förbättra grundlöner och till tillägg för tid i yrket och kommunen.
Resultatet av vår enkät bekräftar att individuella löner kan vara en betydelsefull orsak till att det dröjer på många håll.
I kommuner där lönerna i huvudsak sätts så var bara 10 procent klara före september. Så många som 69 procent var inte klara i början på oktober.
I kommuner som i år inte praktiserar individuella löner var fler, 19 procent, klara före september och färre, 51 procent, var fortfarande inte klara.
Läget är ännu sämre inom sjukvården (landstingen) än i kommunerna
Hela 68 procent av de fackliga sektioner som främst organiserar landstingsanställda var inte klara i början på oktober.
Där man i år praktiserar individuella löner är siffran så hög som 78 procent.
Att de lokala löneförhandlingarna inte är klara behöver inte betyda att medlemmarna inte fått ut några pengar alls. I centrala avtalet finns 250 kronor i individgaranti, generella pengar. Och på många håll betalas de ut även om förhandlingarna inte är klara.
Cirka hälften av sektionerna svarade att medlemmarna fått ut generella påslag. I kommuner med individuell lönesättning är det dock bara 38 procent. 8 procent hade förhandlat bort generella påslag.
Fotnot: Många sektioner organiserar såväl kommunalt som landstingsanställda. Svaren gäller den grupp som de huvudsakligen organiserar vars löneavtal heter Löneavtal 01 i HÖK.