Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Chefen får inte agera hur som helst

Min chef är en riktig översittare. Hon är nonchalant, tappar humöret och bestämmer över huvudet på oss alla. Hon talar alltid nedlåtande med en föraktfull ton. Vi får bara ta emot kritik och aldrig någonsin ett erkännsamt ord. Det känns så bittert och trist och man undviker helst att tala med henne. Alla initiativ slås till marken. Hon kan lova något för att sedan plötsligt ta tillbaka utan förklaring. När man blir kallad till samtal, så ändrar hon sig i sista minuten eller "glömmer"
det.
Nyligen var vi fyra stycken som ville gå en gratiskurs och hade fått besked att det skulle gå bra. Nu har hon lovat bara en av oss att få gå på kursen. Vi andra får inte gå, fastän hon lovat. Vid kaffet sa hon att vi inte gjort oss förtjänta nog!
Till en kollega har hon sagt att han är psykiskt sjuk och borde söka vård. Han går nu som en skugga och säger ingenting längre.
Alla säger till mig att det inte är lönt att protestera. Att det är bättre att tiga och låta allt vara som det är. Alla här är rädda.
Men jag är arg nu! Får det verkligen vara så att chefer kan göra och säga precis vad dom vill? Har anställda inte yttranderätt emot chefer?
"Arg"

Naturligtvis ”får” inte en chef agera hur som helst och visst har anställda yttranderätt! Grundlagen ger alla medborgare rätt att yttra sig och säga sin mening. Men på jobbet är det ibland så orättvist, att chefen kan vara mycket otrevlig, medan en anställd som protesterar emot det, riskerar att bli stämplad som obstinat och samarbetsovillig.

En chef kan förstås vara utarbetad och själv få för litet stöd, men det är ingen godtagbar ursäkt. Cheferna har ansvar för dom anställdas välfärd på jobbet och har skyldighet att uppträda korrekt. Klarar dom inte det så bör arbetsgivaren åtgärda problemen på ett så bra sätt som möjligt.
Arbetsgivare måste förmås att agera snabbare när en illa
fungerande chef skadar verksamhet och människor.

Jag vill ge dig rådet att inte ställa dig på ”barrikaderna” helt ensam. Se till att ni är flera som, gärna tillsammans med facket, först har ett samtal med chefen och sedan går vidare till arbetsgivaren eller chefens egen chef och berättar hur det är på arbetsplatsen. En framkomlig väg för dig och dina kamrater, kan också vara att anmäla er dåliga arbetsmiljö till skyddsombuden och till Arbetsmiljöinspektionen.