Det blir inga förändringar. EU-kommissionen har gett sitt besked om reglerna som berör alla anställda som utstationeras till andra länder.  Beskedet upprör den socialdemokratiska gruppen i EU.

– EU-kommissionen binder ris åt sin egen rygg. Det här kommer nu att bli en valfråga i många länder, säger Jan Andersson, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.

I oktober förra året drev Jan Andersson, som också är ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott, på för en resolution mot flera EU-domar som han ansåg hade skapat en osäkerhet om vilka regler som gäller för utländsk arbetsmarknad.

I Lavaldomen underkändes Byggnads rätt att ta till så kraftiga stridsåtgärder som facket gjorde mot det lettiska byggföretaget Laval.

Jan Andersson ville att de EU-regler som gäller för utländsk arbetskraft skulle förändras.

– Vi krävde likabehandling och rätten att strejka för att få det. Men EU-kommissionen vill inte gå med på några förändringar, säger Jan Andersson.

Enligt honom innebär det att frågan om vilka regler som ska gälla för utstationerad arbetskraft kommer upp i valrörelsen. I juni är det val till Europaparlamentet, i Sverige hålls valet den 7 juni.

Efter valet till parlamentet ska en ny EU-kommission utses i höst.

FAKTA: Utstationeringsdirektivet
I EU:s direktiv om utstationering av arbetstagare listas villkor som utländska gästande arbetstagare ska garanteras utifrån de bestämmelser som gäller i det land de arbetar i: Det handlar om arbetstid, semester, minimilön, uthyrning av arbetskraft, skydd för gravida samt lika behandling av män och kvinnor. I den svenska lagen har kravet om minimilöner strukits.