Efter den senaste tidens kritik mot att utländsk arbetskraft utnyttjats på den svenska arbetsmarkanden möttes fack, arbetsgivare och regeringen i dag, tisdag, för att diskutera lagen om arbetskraftinvandring. 
LO har krävt förändringar av lagen men i dag gav migrationsminister Tobias Billström svar på tal i en debattartikel.

Strax efter mötet träffade LO-Tidningen migrationsminister Tobias Billström.

Är det facket du syftar på när du på DN-debatt skriver att det finns de som enbart tycker att svenska jobb ska gå till svenskar?

– Jag konstaterar bara att det är viktigt hur man formulerar sig. Vi vet att det finns krafter därute som inte vill ha arbetskraftinvandring och är motståndare till invandring.

– Alla som deltog i mötet idag uppgav att de förespråkar arbetskraftinvandring och att det är positivt för Sverige.

Så du tycker att LO ser positivt på arbetskraftsinvandring?

– Nej, det har jag inte sagt. Jag konstaterar bara att det är väldigt viktigt att man uttrycker sig på ett balanserat sätt.

Tycker du att LO uttrycker sig obalanserat?

– Jag har överhuvudtaget inte nämnt LO.

Men anser du att LO är obalanserade i sitt sätt att uttrycka sig?

– Nej, jag bara konstaterar att det är viktigt att man uttrycker sig balanserat och inte använder en retorik som kan ge intryck av att man till exempel står för uppfattningen av att svenska jobb bara ska gå till svenskar.

Flera LO-förbund misstänker att oseriösa företag utnyttjar dagens regler för att pressa ned löner och arbetsvillkor. Är dessa farhågor överdrivna?

– Det är viktigt att först analysera vad som framkommit på detta möte. Men det kommer alltid att finnas företag eller enskilda som kommer att missbruka regler. Frågan blir då vad det går att göra för att stävja detta.

– Det var väldigt bra att Svenskt Näringsliv under mötet sa att det fanns anledning att diskutera hur omfattande missbruket kan vara i företag. Det är utmärkt. Det är precis så jag vill att det ska fungera. Fack, arbetsgivare och regering sätter sig ned och diskuterar vad som ska göras. Det var ett mycket konstruktivt möte i alla delar.

Arbetslösheten i städbranschen är hög, ändå anlitar företag städare från länder utanför EU. Tror du verkligen att det är så svårt för städföretagen att hitta personal?

– Det finns två sidor av detta mynt. Det är viktigt att de som kommer hit får de löner som faktiskt utlovats och inte konkurrerar med skenanställningar. Därför har Migrationsverket i dag till uppdrag att se till att inte acceptera sådana anställningar.

– Sedan ser vi också att andelen människor som utnyttjar rut-avdraget växer. Därmed växer också behovet av arbetskraft. Då blir frågan om de kan få tag på tillräckligt många människor till sin bransch. Om vi ska vara helt ärliga har inte attraktiviteten till det yrket inte varit särskilt hög. Precis som inom yrket bärplockare.

Frågan kvarstår. Kan det verkligen vara svårt att rekrytera städare i dag?

– Men då kommer vi tillbaka till frågan om företagen ska ha möjlighet att få den arbetskraft som de behöver? Svaret på det är ja, det ska de. Ska detta ske enligt de regler och villkor som finns på dagens arbetsmarknad? Även där är svaret ja.

– Men är det jag som politiker som ska tala om var den arbetskraften ska komma ifrån? Nej!

Migrationsverket har själva uppgett att de har problem att följa upp skenanställningar?

– Tittar man på hur lagtexten är utformad står det klart och tydligt att de ska beivra skenanställningar. Det finns ingen anledning att diskutera lagen. Frågan är snarare hur den efterlevs och det är en fråga som jag har anledning att komma tillbaka till.

Fackliga organisationer vill ha bindande anställningsavtal innan arbetskraftsinvandrare kommer till Sverige. Även Svenskt Näringsliv har uppgetts kunna tänka sig det. Hur ser du på införa bindande avtal?

– Sådana saker måste först analyseras väldigt noggrant. Därför är jag inte beredd att leverera ett besked om det här och nu, samma sak sa jag under mötet. Där talade vi endast om arbetskraftsinvandringslagstiftningen. Den måste senare passas in i det större arbetsrättsliga regelverket. Med tanke på att vi inte har krav på bindande avtal för några andra grupper är det en stor fråga.

Var det något som sades på mötet som fått dig att ändra uppfattning om dagens regler för arbetskraftsinvandring?

– Det jag tänker göra nu är att sätta mig ned och analysera det som sades och hur framtiden ska se ut.

Inga konkreta besked från regeringen ännu med andra ord?

– Vissa skiljelinjer kvarstår. Det var till exempel inga andra än LO som tyckte att arbetsmarknadsprövningens återinförande var en bra idé. Den allmänna uppfattningen var att det inte är så mycket regelverket eller lagstiftningen som det är fel på utan efterlevnaden. När vi går tillbaka till departementet och funderar över det så måste ingångsvärdet vara hur reglerna efterlevs snarare än att skapa nya regler.