Över 2 500 textilarbetare skadades och 1 134 omkom när niovåningsbyggnaden Rana Plaza, i utkanten av huvudstaden Dhaka, rasade samman den 24 april 2013. 

Sprickorna i byggnaden hade upptäckts redan dagen innan och överlevare vittnade om hur de skräckslagna gick till jobbet efter att ha hotats med avsked eller indragen lön.

2016 åtalades 41 personer för mord i samband med katastrofen. Det rörde sig om lokala tjänstemän som fuskat med byggnadsinspektioner samt chefer och ägare som tvingat anställda till jobbet trots den överhängande faran.

Rättegången om Rana Plaza körde fast

Men rättegången körde fast i en härva av överklaganden och förhandlingarna kom att ligga nere i över fem år. Under den tiden har tre av de åtalade dött medan anklagelserna mot två lokala tjänstemän har hävts av landets högsta domstol. 

Nu återupptas rättegången för 36 av de ursprungliga åtalade. Sammanlagt är 594 personer kallade som vittnen.

– Vi vill avsluta rättegången så snabbt som möjligt. Vi har redan slösat bort för mycket tid, säger chefsåklagaren Sheikh Hemayet Hossain till nyhetsbyrån AFP.

– Byggnaden hade ingen konstruktionsritning. Den skakade när maskinerna var igång. Och byggnadens ägare, Sohel Rana, hyrde in ligister för att tvinga arbetarna att gå till jobbet dagen då raset inträffade.

Sohel Rana grips av polis efter det dödliga fabriksraset i Bangladesh.

Riskerar dödsstraff efter fabriksraset

Den exportorienterade textilindustrin är Bangladesh ekonomiska motor och har nära kopplingar till politiken.

Ägaren till Rana Plaza – Sohel Rana – har en bakgrund som ungdomsledare i Awamiförbundet som styrt Bangladesh sedan 2009. Han har suttit fängslad sedan 2017, dömd för mutbrott, och har kallats Bangladesh mest hatade man. 

Sohel Rana riskerar nu dödsstraff. Men vissa överlevare förordar en annan påföljd.  

– De borde låta honom leva så att han kan ta hand om amputerade som mig och de andra offren, säger 35-åriga Rehana Akhter, som förlorade sitt vänstra ben när hon klämdes fast i rasmassorna, till AFP.

Bangladesh textilindustri

Textilsektorn sysselsätter omkring 4,5 miljoner arbetare, står för 11 procent av Bangladesh bruttonationalprodukt och 80 procent av landets export.

Bangladesh är världens största klädproducent efter Kina. Den stora konkurrensfördelen är kostnadsläget. Ingenstans i världen tjänar textilarbetare så lite som i Bangladesh.

Rana Plaza var en av historiens dödligaste industriolyckor och satte fokus på de livsfarliga arbetsvillkoren i landets tillverkningsindustri. 

Källa: Clean Clothes Campaign