– Både jag och barnen har varit rejält förkylda och har varit hemma i en och en halv vecka, säger Matilda Frid som är ensamstående tvillingmamma och mellanstadielärare.

Skola och förskola har varit i full gång i några veckor. Då drar förkylningssäsongen igång. Det, i kombination med kravet att stanna hemma vid minsta symptom, är något som avspeglar sig i vab-statistiken.

Förra veckan ökade ansökningar om tillfällig ersättning för vård av barn, vab, med 65 procent jämfört med veckan innan, från 69 000 ansökningar vecka 34 till 113 000 förra veckan.

Hemma 7 veckor i sträck

En av de pinnarna är alltså Matilda Frid. Men för henne har situationen blivit lite bättre än tidigare. I våras lättade Folkhälsomyndigheten något på rekommendationerna för när barn fick komma tillbaka till skola och förskola.

– Det blev lättare från och med att det gick att testa sig och att både jag, som inte kan arbeta hemifrån, och barnen får komma tillbaka efter sju dagar om de värsta symptomen gått över och testet visat negativt.

Förra våren var däremot mycket värre. Då tvingades Matilda Frid att vara hemma från jobbet i sju veckor i sträck.

– Det var ju jättejobbigt när man bara skulle vänta ut. Det gick bara runt mellan oss tre, och det var alltid någon som hade symptom. Det var helt sjukt, berättade hon för Arbetet tidigare.

Stress att vara borta från jobbet

Det jobbigaste med vabbandet tycker hon är stressen över att vara borta från arbetsplatsen, men det finns en uppsida också.

– Fördelen är att inte gå och jobba halvkrasslig, som ofta var fallet tidigare. Sjuknärvaron bland lärare upplevde jag som väldigt hög innan pandemin.

Förra veckans notering, 113 000, är det största antal ansökningar under 2021. Under motsvarande datum förra året (vecka 36) kom det in 124 000 ansökningar, alltså lite fler än i år.

Sjuka barn var vanligt några veckor in på terminen även innan pandemin, men inte på samma nivåer. Motsvarande vecka 2018 ansökte 68 000 föräldrar om ersättning.

Sett till hela pandemin sattes vab-rekordet under i mitten av mars 2020, då Försäkringskassan fick in närmare 200 000 ansökningar under en vecka.  

Vab 2019, 2020 och 2021 vecka 1 till vecka 36