Foto: BERTIL ERICSON

Klockan 05.00 i morse, fredag, informerade advokat Thomas Ehrner från Setterwalls advokatbyrå de anställda på Resta Sverige AB i Stockholm om följderna av konkursen.

Klockan 06.00 satte sig sopgubbarna i bilarna för ännu en arbetsdag. Konkursförvaltaren, advokat Odd Swartling, ser till att sophämtningen fungerar i Stockholm, Malmö och ytterligare några kommuner de närmaste dagarna.

Målet är att sälja Resta redan nästa vecka.

– Jag har gott hopp om att hitta en köpare, säger Odd Swartling.

Enligt årsredovisningen för 2009 har Resta 177 anställda i Sverige. Ett 70-tal jobbar i Stockholm. I Malmö jobbar knappt 30 sopgubbar plus några tjänstemän. Personalen i Malmö informerades av platschefen Torbjörn Håkansson och Transports ombudsman Jerker Nilsson vid sextiden i morse.

Resta finns även i Vellinge, Nacka, Solna och Ekerö.

Framtiden för de anställda är oviss. I Stockholm jobbar ett 60-tal sopgubbar åt Resta. De tjänar betydligt mer än sopgubbarna i andra kommuner.

Sopgubbarna har fått igenom sina krav efter två hårda lönestrider i Stockholm 2009 och 2010.

Konkursen utlöstes av att Stockholms stad hävde, det vill säga ensidigt avbröt, avtalet i går.

Nu är målet att skriva ett nytt avtal inom några dagar. Redan i nästa vecka ska någon annan ta över sophämtningen i halva Stockholms innerstad med 300 000 invånare.

Det återstår att se om sopgubbarna och den nya entreprenören kommer överens om lönerna.

Brådskan talar för sopgubbarna. Den som tar över måste få med sig personalen, annars lär sopbergen växa.

Men det finns inga garantier – vare sig när det gäller jobb eller lön.

– Sannolikt har de företrädesrätt till återanställning, men de följer inte med automatiskt eftersom det är fråga om en konkurs, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

Resta tog över
sophämtningen den 1 april efter en upphandling som de två stora sopentreprenörerna Ragnsells och Sita inte ens ville vara med i.

– Väldigt mycket var godtyckligt i underlaget för upphandlingen. Det står exempelvis att vi ska tömma soprummen oavsett mängden sopor – utan att ta extra betalt om det är mer sopor än vanligt. Det går inte att kalkylera rätt pris om man inte kan väga in alla risker. Och Stockholm köper bara till lägsta pris, sa Ragnsells vd Göran Bergander till LO-Tidningen när han förklarade varför företaget lämnar Stockholms innerstad.

Mats Freij är informatör på Stockholms stads trafikkontor.

– Fortfarande är det så att priset har hög vikt. Resta hade både det lägsta priset och kunde på ett trovärdigt sätt redovisa att man skulle klara verksamheten till det priset, förklarar han.

Nu har Stockholms stad hävt avtalet för att Resta inte klarar verksamheten. Mängder av klagomål på dålig sophämtning och oklara personalförhållanden är ett par orsaker till staden hävde avtalet i går.

– Företaget kunde inte redovisa sina personalförhållanden eller löneutbetalningar, säger Mats Freij.

Borgarrådet Ulla Hamilton (M) tycker inte att Stockholms stad har något ansvar för den situation som har uppkommit. Det sade hon till LO-Tidningen när politikerna tog beslutet att avbryta samarbetet med Resta för ett par veckor sedan.

– Nej, det kan man inte säga. De har lämnat ett anbud och vi har ingått ett avtal. Då får man förutsätta att de också kan leverera, sa hon.

Jim Lassinantti, ombudsman på Transport, är kritisk.

– Stockholms stad har gjort en jävligt dålig upphandling. De borde ha lagt ihop ett och ett och insett att Restas anbud inte skulle gå ihop, tycker han.

Stockholms stad tänker kräva Resta på skadestånd och vice versa – Restas vd Jesper de Ruvo tänker kräva staden på skadestånd.

Hur det blir i verkligheten återstår att se. Eftersom Resta är i konkurs kan det vara svårt att få ut skadestånd. Det är inte säkert att det finns några tillgångar.

Och Jesper de Ruvo har pratat om stämningar tidigare. För ett par månader sedan skulle han stämma sopgubbarna inför Arbetsdomstolen när de lade ner arbetet några timmar för att få sina löner.

Den gången hände ingenting.