#VägenTillbaka

I en serie artiklar skriver Arbetet om villkoren för människor som behövt ta sig tillbaka till arbetslivet efter att ha blivit svårt sjuka eller skadade i jobbet. 

Följ #VägenTillbaka för att ta del av människors berättelser om den resan och om samhällets stöd.

”Sjuk(t) försäkringskassan” har Stephan Svanborg skrivit på ljuset han tänder utanför riksdagshuset. Han ställer ned det intill en samling av andra lågor.

Bland ljusen ligger en lapp med texten: ”Vi tänder ett ljus för alla som mist/tagit sitt liv till följd av Försäkringskassans felaktiga och inhumana beslut”. 

– Folk tror att de är skyddade tills något händer dem, säger Stephan Svanborg.

Manifestationen är anordnad av Försäkringskassanupproret, en grupp som byggts upp via Facebook utifrån missnöje med vilket skydd sjuka får via Försäkringskassan.

Liknande manifestationer ordnas under dagen runt om i landet.

Stephan Svanborg har gått fram och tillbaka mellan sjukskrivningar och försök att arbeta sedan våren 2014. Under ett och ett halvt år råkade han ut för en rad olyckor.

Först halkade han omkull på bygget. Senare inträffade två färdolyckor, cykelolyckor på vägen till jobbet. Andra gången kolliderade han med en bil.

Stephan Svanborg tände ljus på en manifestationen vid riksdagshuset som anordnas av Facebookgruppen Försäkringskasseupproret.

– Jag hoppade upp på cykeln igen, säger han och brister i skratt.

Skrattet kommer sig av det typiska i agerandet. 60-åringen beskriver en lång räcka år i byggbranschen där incidenter inte anmälts, där kulturen varit att ruska av sig och jobba vidare.

Men efter olyckorna 2014-2015 tog det stopp. Han blev till sist sjukskriven i 180 dagar, men när den perioden var slut nekades han fortsatt ersättning.

– Då skulle jag börja jobba på hundra procent, säger han.

Men det fungerade inte och till sist miste han anställningen, som upphörde i våras. Nu är Stephan Svanborg anmäld på Arbetsförmedlingen och går på a-kassa.

Samtidigt har en nygjord arbetsförmågeutredning lett till slutsatsen att han möjligen kan klara att jobba 25 procent i anpassat arbete.

Flera diskbråck, vibrationsskador som ger värk i händerna, ständig värk i nacke, rygg och axlar samt knäproblem. Det är några av de svårigheter som nu begränsar honom.

Han har ansökt om livränta, sådan ersättning för förlorad inkomst som man kan få för skador orsakade av jobbet och för skador från färdolycksfall.

Efter två avslag från Försäkringskassan är han på väg att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– De tycker att mina sjukdomar inte kan bero på det jag varit med om, säger han.

Själv är han övertygad om att svårigheterna har orsakats av olycksfallen samt av långvarigt arbete med bland annat vibrerande maskiner.

Afa Försäkring som har hand om de kollektivavtalade försäkringarna har också erkänt just vibrationsskadorna som arbetsskada, men det ger i nuläget ingen ekonomisk ersättning.

I övrigt har han fått avslag på sina ansökningar.

”Vad får jag för pengarna? Det är ju vi som betalar in till det här själva” säger Stephan Svanborg om sjukförsäkringarna.

– Då skulle jag kunna fokusera på min rehabilitering, säger han om möjligheten att få livränta.

Och om du inte får det?
– Då får jag väl lägga mig ner och dö. 

Han säger att han i nuläget får ut runt 11 000 kronor i månaden och att han inte har råd att hämta ut mediciner.

– Vad får jag för pengarna? Det är ju vi som betalar in till det här själva, säger han om sjukförsäkringarna.

Han säger att det bland annat hålls emot honom att han inte anmält alla sina skador från början.

– Man har femton minuter på sig för att berätta om en krämpa hos läkaren, har man sjutton krämpor hinner man inte med det, säger han.

På manifestationen vid riksdagshuset talar Steve Sandström, administratör av Facebookgruppen Försäkringskasseupproret.

– Jag tycker inte att Sverige längre är ett välfärdsland. De enda som är trygga är dom som inte har fattat alls, säger han.

Inför manifestationen har flera politiker, däribland socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kommit ut på torget och pratat med demonstranterna.

I riksdagen debatteras också sjukförsäkringar under fredagen. Där hänvisar Ardalan Shekarabi bland annat till att en utredning som ser över sjukpenningreglerna ska presenteras i januari.

Aktuellt om sjukas skydd

  • Utredningen ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum” ska redovisas till regeringen i januari. Utredningen ska bland annat se över hur begreppet ”normalt förekommande arbete” används när man bedömer rätten till sjukpenning.
  • Antalet personer som beviljades sjukersättning var rekordlågt förra året, enligt Försäkringskassans statistik. Redan hösten 2017 vände sig till Försäkringskassan till regeringen med önskemål om vissa uppmjukningar i regelverket.
  • Antalet personer som beviljas livränta, ersättning efter arbetsskador, per år har minskat kraftigt sedan drygt tio år. Tidigare i veckan öppnade flera partiers företrädare för lagändringar i intervjuer med Arbetet.