Fem papperslösa har fått löner som motsvarar kollektivavtalet. Fastighets i Västerås har lyckats förhandla fram pengarna. Nu vill facket betala in skatten – men det har stött på problem hos Skatteverket.

Som papperslös har man inte rätt att vistas i Sverige, men ändå har facket lyckats förhandla fram kollektivavtalsenliga löner.

– Det är fem papperslösa som får dela på 75 000 kronor, säger Björn Lindberg på Fastighets avdelning i Västerås.

Det började sommaren 2008 då en oseriös underentreprenör i städbranschen anlitade fem papperslösa för att städa i Sala i Västmanland.

Underentreprenören hade i sin tur anlitats av ett större städföretag.

När Fastighets i Västerås fick reda på att de papperslösa fick sämre ersättning än vad de skulle ha haft enligt kollektivavtalet inledde facket förhandlingar med det större städföretaget.
Bolaget gick med på att betala 75 000 kronor och nu får tre av de papperslösa 10 000 kronor var och två av dem får 22 500 kronor.

Det finns dock en hake. I uppgörelsen med städföretaget kom avdelningen i Västerås överens om att den skulle se till att pengarna beskattades.

– Vi har tagit 25 procent av pengarna i skatt och har pengarna på vårt konto. Sedan har vi försökt att betala in i skatten för de fem papperslösa men Skatteverket vet inte om det kan ta emot pengarna, säger Björn Lindberg.

Den snåriga frågan är ifall personer som inte får vistas i Sverige ska kunna krävas på skatt här.

Att facket hjälper personer som inte får vistas i landet ser dock inte Björn Lindberg som något problem.

– Det här är människor som utnyttjas. Vi hjälper ungdomar och papperslösa fast de inte är medlemmar. Det har vi tagit beslut om i vårt förbund, säger han.

Under LO-kongressen för två år sedan kom frågan om de papperslösas rätt att organisera sig upp.
Fastighets krävde då att LO skulle arbeta för att organisera de papperslösa och samtidigt ge dem amnesti. Men kongressen röstade nej och avslog förslaget.

Fastighets blev sedan det första fackförbundet inom LO, TCO och Saco som började ta emot papperslösa. De får sedan december 2008 samma stöd av fackförbundet som vanliga medlemmar.

Det innebär att de bland annat har rätt att bli företrädda i fackliga förhandlingar om löner och arbetsvillkor. Om de går med i facket får de även rätt till fackliga försäkringar som hemförsäkring och olycksfallsförsäkring samt stöd mot diskriminering.

Saknar tillstånd

Papperslös är den som saknar uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige, men ändå bor och arbetar här. De kan komma hit som asylsökande eller med turistvisum.
Många papperslösa kommer från Latinamerika, Asien och Afrika. De kan jobba i städbranschen, på hotell och restauranger, inom handeln, byggbranschen och inom transportsektorn. Städbranschen räknar med att var tionde anställd är utan papper.