Foto: Cata Portin

Sampsa Tirkkonen är anställd på Pekkaniska och får bonus för att han tränar och håller sig frisk.

 

Spring ett maraton och få 1 500 spänn – eller slå chefens styrkerekord och kamma hem en tusenlapp. På finska företaget ­Pekkaniska tjänar de anställda extra om de håller sig friska och tränar.

Sampsa Tirkkonen kör ett styrkepass på jobbet i Helsingfors.

– Vi har ett riktigt bra gym här. Allting finns men jag hinner inte träna så ofta. Jag joggar och tränar mest på min fritid men även det får jag en bonus för. Min bonus brukar ligga kring 6 500 kronor om året, säger Samp­sa Tirkkonen som jobbar på företagets ekonomiavdelning.

Sedan slutet av 1980-talet har Pekkaniska, som bland annat hyr ut kranar till byggföretag, uppmuntrat sin personal att hålla i gång. Om det finns tid får de träna en timme om dagen.

Den största bonusen, 510 euro (drygt 4 600 kronor), får Sampsa Tirkkonen på grund av att han inte brukar ha någon sjukfrånvaro på hela året. ´

– Jag tror att den höga närvarobo­nusen beror på att det varit en hög frånvaro på måndagar inom byggindustrin. Tidigare var folk hemma och var bakfulla, säger han.

Sampsa Tirkkonen får dessutom 1 500 kronor i bonus för att han inte röker och en mindre summa för regelbundet joggande.

Arbetsgivaren Pekkaniska har tagit fram en lista över vad som ger hälsobonus. Att cykla till jobbet och inte dricka är två exempel som ger plus i plånboken.

Mer udda inslag är att den som slår chefen i chins, det vill säga häver sig upp över en stång, får en bonus på 1 500 kronor. Lika mycket får de som springer ett maraton eller genomför en triathlontävling.

Mest pengar går till de anställda som lyckas sluta röka. De belönas med cirka 9 000 kronor.

Företagets personalchef Kristii­na Virtala säger till Arbetet att de allra flesta, mellan 80 och 90 procent, av de 160 anställda får någon form av bonus varje år. Enligt henne är fördelarna stora.

– Folk är mycket mer hälsosamma och vi har en låg sjukfrånvaro, endast två procent, säger hon.

En förklaring till de låga sjuktalen skulle kunna vara att de anställda inte vill sjukskriva sig en enda dag eftersom de då går miste om friskhetsbonusen på 4 600 kronor.

– Jo, det är en kritik vi brukar höra från journalister, men folk stannar faktiskt hemma om de är sjuka. Jag tror att summan är tillräckligt stor för att minska onödig frånvaro, men inte så stor att man går till jobbet om man är sjuk, säger Kristiina Virtala.

Att vissa i personalen dessutom kan jobba hemifrån om de har en mindre förkylning gör att frånvarotalen kan hållas nere.

Men hur kan företagen då veta att de anställda verkligen cyklar till jobbet eller fullföljer ett maratonlopp?

– Vi har inga särskilda kontroller. Vi litar på vad de anställda säger och vad vi vet är det ingen hittills som har fuskat, säger Kristiina Virtala.