I morgon drar fotbolls-VM i Ryssland i gång på allvar med en öppningsmatch där värdlandet möter Saudiarabien.

Det enorma intresset för mästerskapet, som för fyra år sedan följdes av svindlande 3,2 miljarder tv-tittare, ger arrangörsorganisationen Fifa enorma inkomster. Det handlar om lukrativa sponsorkontrakt, licenser och samarbeten med alltifrån tv-spelstillverkare till champagne-producenter.

Även Ryssland tar tillfället i akt att utnyttja VM-glansen, med en väl genomtänkt PR-kampanj.

– De som kommer till Ryssland för att stötta sina lag kommer att få oförglömliga minnen. De kommer att lära känna rysk kultur, historia, den unika naturen, vår gästfrihet och öppenhet, sa president Vladimir Putin i ett tal under VM-lottningen i Moskva.

Ryskt förtryck hårdnar inför fotbolls-VM

Global

Men inför mästerskapet har mörka moln svävat över det stora landet i öst.

Minst 21 arbetare har omkommit under byggena, enligt internationella byggfacket BWI.

Dessutom publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch nyligen en rapport som är långt ifrån smickrande för arrangören.

Där framgår det tydligt att byggnadsarbetarna, som i de flesta fall kommer från tidigare Sovjetrepubliker, har jobbat under usla förhållanden.

Dessutom ska många ha utnyttjats, med dåligt boende och usel lön. Hundratals arbetare strejkade för att protestera mot orättvisorna, men greps eller skickades hem av arbetsgivarna.

”Fyra arbetare i varje container. Stanken från de få bajamajor som fanns var oerhörd. Fullständig misär”, skrev Byggnads ombudsman Martin Blomberg i en rapport efter att ha besökt arenabygget i S:t Petersburg.

Priset för VM-byggnaderna i Ryssland – 21 döda byggjobbare

Global

Hugh Williamson är chef för avdelningen Europa och Centralasien på Human Rights Watch. Han berättar att hans organisation har gjort mängder av intervjuer med migrantarbetare på olika byggen runt om i Ryssland och upptäckt otaliga fall av brott mot mänskliga rättigheter.

– De tvingades jobba högt upp utan korrekt säkerhetsutrustning. Många arbetade också i väldigt låga temperaturer, till exempel i minus 25 grader utan skyddskläder, säger han.

Att resa till Ryssland och jobba på ett VM-bygge har, förutom den bristande säkerheten, varken garanterat pengar eller korrekta anställningsbevis.

– Ofta fick arbetarna ingen lön alls, eller så fick de inte den lön de hade blivit lovade, säger Hugh Williamson.

Han berättar att HRW har lagt fram sin kritiska rapport för den ryska regeringen. Men Putin, Medvedev och de andra topparna har svarat med tystnad – och noll reformer.

– Det finns inga bevis på att de har gjort något för att förändra utnyttjandet av arbetare på byggarbetsplatser över huvud taget, säger Hugh Williamson.

Fifa har också varit under press inför mästerskapen och fått utstå hård kritik angående de utnyttjade byggnadsarbetarna. Ambet Yuson, generalsekreterare för BWI, gick tidigare till hårt angrepp mot organisationen i en intervju med Byggnadsarbetaren:

– Fifa bryr sig inte, de är inte seriösa. Vi har varnat för att arbetare skulle dö. När det gäller att få fram pengar använder Fifa sin makt men inte när det handlar om att skydda arbetare.

Fifa hävdar att man har tagit till sig av kritiken och skapat ett eget kontrollsystem. En lokal rysk kommitté har besökt byggarbetsplatser, vilket enligt Fifa ska ha lett till förbättringar för dem som jobbar. Men Hugh Williams är skeptisk till uppgifterna.

– Det är inte säkert att det är sant, eftersom Fifa inte har publicerat några detaljerade bevis för sina kontroller, säger han.

Svetlana Ganushka, Kommittén för medborgarhjälp.

Men hur har migrantarbetarna kunnat bli så utnyttjade? Varför har ingen kunnat stoppa misären?

Enligt Svetlana Ganushka, ordförande för Kommittén för medborgarhjälp i Ryssland, handlar det om ett väl inarbetat system i landet.

Hon säger att det hela grundar sig i den lag som infördes 2002 och som reglerar statusen för utländska medborgare i Ryssland.

– Det var en hemsk lag som gjorde att det nästan blev omöjligt att anställa utländska medborgare legalt. Arbetsgivaren behövde få tillstånd i maj för någon som skulle börja jobba i januari året efter. Det var inte rimligt, säger Svetlana Ganushka.

På grund av den nya lagen slutade arbetsgivarna i princip att anställa utländska byggjobbare vitt. Medborgare från tidigare sovjetstater som Kazakstan, Uzbekistan och Armenien togs in illegalt i Ryssland – och utnyttjades enormt.

När lagarna senare förenklades var systemet redan inarbetat. De arbetsgivare som ville göra rätt för sig blev utkonkurrerade av de oseriösa.

Och så har det fortsatt ända fram till VM.

– Illegala arbetare är mycket mer vinstgivande för samvetslösa företag. Och de här människorna som kommer hit behöver arbetet, eftersom de annars inte kan ge mat till sina familjer där hemma.

Fotbollsvärlden sämst på jämställda löner

Global

Svetlana Ganushka ser på nära håll sett hur arbetarna blir utnyttjade, hur arbetsgivaren tar deras dokument och kontrollen över deras liv.

Hon beskriver det som ”värre än slavarbete”, eftersom slavarna i det medeltida feodalsamhället var värdefull egendom som man måste ta hand om. I dag skickas arbetarna ofta tillbaka till sina hemländer om de blir skadade eller sjuka.

Enligt Ganushka gör fattigdomen i länder som Uzbekistan och Kazakstan att det alltid finns nya byggnadsarbetare att utnyttja.

– Och när någon tjänsteman försöker kontrollera arbetsgivarna så köper de sig fria. Det handlar om enorm korruption, säger hon.

Kommittén för medborgarhjälp har granskat det illegala arbetet och kommit fram till att många byggföretagare faktiskt vill göra rätt för sig.

Ryska tjänstemän ser däremot till att upprätthålla det korrupta systemet med illegala arbetare, för att själva kunna ta emot mutor.

– Staten är mest korrupt av alla. Tjänstemännen ser allt och förstår allt, säger Svetlana Ganushka.

Gratistidning ger röst åt Rysslands migrantarbetare

Global

Inför de första gruppspelsmatcherna i VM laddar hela världen i tv-soffan med nya matchtröjor, extrabilagor och chips. På Human Rights Watch har man en dubbel inställning till mästerskapet.

– Vi hoppas att miljontals fans världen över kommer att njuta av VM. Men det är ett problem att så många blev utnyttjade när de byggde arenorna. Vi uppmanar regeringar som besöker VM att ta kontakt med ryska myndigheter för att lyfta de här problemen, säger Hugh Williamson.

Svetlana Ganushka är mer kategorisk om vad hon anser om fotbollsfesten i sitt hemland.

– Jag kommer inte att titta på VM. För det första: Fotboll intresserar mig inte. För det andra: Att arrangera ett stort mästerskap i ett land med så många brott mot mänskliga rättigheter som hos oss är helt oacceptabelt.

 

Text: Johan Fyrk
Detta är en artikel från tidningen Byggnadsarbetaren.

Minst 21 döda byggnadsarbetare

I de här ryska städerna dog arbetare under byggena av VM-arenor: S:t Petersburg, Volgograd, Nizjnij Novgorod, Sotji, Rostov-na-Donu och Saransk.

Källa: BWI