Hur jämställd är arbetsmarknaden? I samband med internationella kvinnodagen samlar Arbetet flera artiklar och granskningar där vi tittar hur mycket förutsättningarna kan skilja mellan könen gällande, lön, rättigheter med mera.

LO:s lönesatsning ger låg effekt på löneskillnader

 

LO:s låglönesatsning skulle göra att ett restaurangbiträde knappar in 0,11 procentenheter på en maskinoperatörs lön. Om de extra pengarna verkligen når just henne. I kronor ökar löneskillnaden, visar Arbetets uträkningar. Läs hela granskningen här.

”Satsningen drar inte upp kvinnolöner”

Jenny Bengtsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är alltid bra med en samordnad facklig kamp, men problemet för mig med den här uppgörelsen är att den inte drar upp kvinnolöner och dessutom gör märket det omöjligt att driva en lokal facklig kamp, säger Jenny Bengtsson. Läs hela artikeln här.

Schyman: ”Låglönesatsning en återvändsgränd”

Gudrun Schyman. Foto: Janerik Henriksson/TT

LO borde ha hållit fast vid riktade satsningar på lågavlönade kvinnogrupper och inte återgå till generella låglönesatsningar. Det är en återvändsgränd om man vill nå jämlika löner, enligt Gudrun Schyman, FI. Läs hela artikeln här.

Kvinnor har sämre arbetsmiljö

Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsmiljön för kvinnor är överlag sämre än vad den är för män, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. På internationella kvinnodagen överlämnas den till regeringen. Läs hela artikeln här.

Så här kan lönegapet mellan könen minska

Skärmavbild-2016-05-04-kl.-09.46.44

Äntligen bryter vi värdediskrimineringen, jublar Kommunal. 2016 minskar löneklyftan mellan undersköterskor och verkstadsarbetare påtagligt. Men redan 2017 går det trögare. Läs hela granskningen här.

Fackens män dominerar i styrelserna

 

De anställdas röst är oftast manlig. Bara drygt en fjärdedel av de fackliga representanterna i storföretagens styrelser är kvinnor, visar Arbetets granskning. Det är sämre än företagens egna ledamöter. Läs hela granskningen här.

LO-rapport: Stora skillnader mellan kvinnor och män

Unga och kvinnliga arbetare. Det är de som främst jobbar deltid eller har tidsbegränsade anställningar. Hur stora skillnaderna är framgår av en rapport av LO. Läs mer här.

”Ingen ska säga att det saknas fakta”

Martin-K-webbledartopp5-515x184-2

LEDARE. Ovanligt många och ovanligt tydliga rapporter visar den stora ojämlikheten mellan könen, en ojämlikhet som blir ännu större om vi också väger in klass. Det kräver en jämställdhetspolitik som ser till både kön och klass, skriver Arbetets Martin Klepke. Läs hela ledaren här.

”Dags att vi män står upp för kvinnor”

Foto: Colourbox

ARBETET DEBATT. Värdediskrimineringen av kvinnor måste få ett slut. Det är vår plikt som män att säga stopp när det diskuteras nedsättande om kvinnor på arbetsplatser, i hemmen eller i det offentliga rummen. Det skriver en rad fackliga företrädare. Läs hela debattartikeln här.

”Facken missar genusfrågan”

Annelie Nordström. Foto: Christine Olsson/TT

ARBETET DEBATT. Mer måste göras för lågavlönade kvinnor. Här har LO kvar att bevisa om man verkligen står upp för facklig solidaritet. Det skriver Annelie Nordström, fd ordförande Kommunal och nu aktiv i Feministiskt Initiativ. Läs hela debattartikeln här.

Noll LO-processer om diskriminering

Skärmavbild-2016-11-10-kl.-07.41.40

LO-förbunden har inte drivit ett enda fall enligt diskrimineringslagen till AD under 2015 och 2016. Ändå är det facken som i första hand ska driva ärendena rättsligt. Läs hela granskningen här.

”Behöver din dotters kompetens”

Johan Lindholm. Foto: Byggnads

ARBETET DEBATT. Många ungdomar går nu och funderar på framtid och karriär. Här kommer en påminnelse från Byggnads, speciellt till dig som är förälder till en tjej: har du föreslagit byggbranschen? Läs hela debattartikeln här.