Det är kris och katastrof och hutlöst dyrt – bostadssituationen i Sverige har många kritiker. Inblick har under tio veckor dykt ner i bopolitiken och frågan om allas rätt till bostad. Läs hela serien här.

”Orättvisorna är för stora”

13 april

Inblick/Bostadsrätt 2.0. Orättvisorna på bomarknaden är allt för stora, anser bostadsprofessor Hans Lind och föreslår en garanti där staten går in och täcker om räntan skulle stiga över en viss nivå.

”Situationen är katastrofal”

13 april

Inblick/Bostadsrätt 2.0. Bostadssituationen i Stockholm är katastrofal, det är ingen hemlighet, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh, som vill styra bostadsskutan åt vänster.

Bostadspriser – så här har vi räknat

10 april

I Stockholms innerstad blir det arbetarfritt

10 april

Inblick. Tjänstemän i innerstaden. Arbetarmän i förorten. Arbetarkvinnor i kranskommuner. Arbetet har kartlagt vilka inkomster som krävs för att bo i Sveriges dyraste stad.

Dags lyfta arkitekturen

27 mars

Inblick/Bostadsrätt 2.0. Tänk långsiktigt och stärk arkitekturens ställning, skriver Mats Svegfors i sin rapport Upplev kultur var dag. Ser man till hela livscykeln kan det mycket väl vara ekonomiskt med trapphus i marmor.

Nybyggt bara för feta plånböcker

20 mars

Bostadsrätt 2.0 Det kostar allt mer att hyra, men det beror främst på att staten sponsrar det ägda boendet, anser Hyresgästföreningen.
– Det är därför hyresrätten är så dyr, säger ordförande Marie Linder.

Pressade priser – ändå är det för dyrt att hyra här

20 mars

Bostadsrätt 2.0 I 85 procent av landets kommuner saknas det hyresrätter. I Hudiksvall byggs det nytt efter 20 års stiltje, med pressade hyror.
– Det enda man kan säga om allt nybygge är att det är för dyrt, säger hyresgästen Monika Flöjt.

Inblickspodden – Bostadsrätt 2.0

17 mars

Inga löften från Kaplan

17 mars

Bostäder. Fackförbundet GS välkomnar att staten tar ett ökat ekonomiskt ansvar för bostadsbyggandet, och hoppas på ett samlat program för industriellt byggande i Sverige. Men det måste till konkreta förslag, anser ordförande Per-Olof Sjöö.

Ministern vill minska Mammons makt

13 mars

Bostadsrätt 2.0. Bostadsminister Mehmet Kaplan vill minska marknadens inflytande över bostadsläget. Men den Alliansbudget han har begränsar hans möjligheter.