Sedan Sandra Wallgren gick ut barn- och fritidsprogrammet har hon haft fyra praktiker varav två i barnomsorgen. Samtidigt står hon med på barnomsorgens inringningslista – men ingen har ringt.

Sandra Wallgren och hennes sambo bor i Malmberget och ska snart ha första barnet. Men eftersom hon har arbetat som praktikant i runt 14 månader får hon lägsta nivån på 180 kronor per dag i föräldraersättning. Hon har heller aldrig kommit in i a-kassesystemet.

– Det är väldigt svårt att få jobb som barnskötare så jag började söka praktik i stället. Med praktikerna får jag ändå lite betalt och slipper rulla tummarna, säger Sandra Wallgren.

Olika branscher
Lönen har legat på mellan 3.000 och 5.000 kronor i månaden för heltidsjobb. Hon tror att fler skulle söka praktik om lönen var högre. Förutom på två förskolor har hon jobbat i affär och på badhuset där hon städat.

Praktikerna är en del av programmet Utvecklingsstegen som innebär att hon samtidigt ska söka jobb.  

– Praktiken är som ett jobb. Vissa äldre på jobbet har blivit arga för att de tycker att jag utnyttjas och det är ju inte så kul. Men jag kan inte bara sitta på en stol heller för då vill de inte ha en. Jag måste visa vad jag går för om det skulle bli aktuellt med vikariat, säger hon.

Hon berättar att tanken från arbetsförmedlingen är att hon ska prova på olika arbeten, samtidigt som förhoppningen är att arbetsplatserna ska ringa in henne efteråt. Något som hittills inte hänt, däremot hoppar hon då och då in i vården.

Låg status
– Ibland kan jag känna mig utnyttjad, men det känns inte som att man kan säga ifrån när man bara är praktikant.

Att hinna med jobbsökandet under praktiken är svårt. Efter föräldraledigheten tänker hon vidareutbilda sig för att på så sätt få jobb. Kanske till förskolelärare.

– Arbetsförmedlingen säger att de ska hjälpa en, men gör inte så mycket. Helst vill jag inte ha fler praktiker utan söka vanliga jobb, säger hon.

Läs också: Minst 140.000 betals med bidrag

Läs också: Tillbaka på jobbet med statligt stöd