Tema avtalsrörelsen

Här samlar vi alla artiklar om avtalsrörelsen.

LO-tidningens avtalsordlista

Fortsatta förhandlingar för Samhall

20 september

Förhandlingarna om ett nytt avtal för drygt 20 000 Samhallanställda står och stampar. Nästa vecka löper nuvarande avtal ut.

Strejk på 16 tvätterier

1 juli

Avtal2016. IF Metall, som inte har varit i konflikt på över tio år, varslar om strejk vid 16 tvätterier från och med den 12 juli. Strejken kan slå hårt mot hotell och industrier. Facket kräver löneutveckling i en bransch där arbetare med lång erfarenhet ligger kvar nära lägsta lönen.

Handels kan få första avtalet för 2016

28 oktober

Avtal 2016. Handels avtal kan mycket väl bli först i avtalsrörelsen 2016. Utan LO-samordning behöver vi inte vänta på att industrin, säger avtalssekreteraren Per Bardh. Enligt LO-förbunden i 6F är modellen där industrins löneuppgörelser anger takten på väg att bli historia.

LO:s förslag utan chans

Individuella löner väcker frågan om individgarantier. Lenita Granlund tycker att den frågan får avgöras inom vart och ett av Kommunals 70 avtalsområden – men ska man ha garantier ska de vara höga. Om garantin stannar vid en hundralapp kan det blir något som chefen gömmer sig bakom.
28 oktober

LO-samordning. I förra veckan sprack LO-samordningen inför avtalsförhandlingarna. IF Metall berättade vaför det röstat nej, Kommunal och GS ville inte diskutera hur man röstat.
Men enligt Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, var LO:s kompromissförslag presenterat i elfte timmen, och dömt redan på förhand.

Transport kan köra på egen hand

28 oktober

Avtal 2016. De allra flesta LO-förbunden avvaktar med besked om nästa steg i avtalsarbetet, sedan LO-samordningen sprack för en vecka sedan. Men Transport är beredda att köra på egen hand.

Tjänstemän tror på ”märket” i avtalsrörelsen

Camilla Frankelius allvarlig
27 oktober

Avtalsrörelse. Tjänstemän inom industrin räds inte en avtalsrörelse utan LO-samordning, men tror att avtalsrörelsen riskerar att bli orolig.

”Kommunal är starkt nog för att förhandla ensamt”

28 september

Avtalsrörelse. Kravet att undersköterskorna ska få större lönelyft än övriga grupper accepteras av barnskötare och andra lågavlönade kvinnor, hävdar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. Om andra LO-förbund inte stöder kravet är Kommunal starkt nog att driva det på egen hand.

Lärarpengar skapar splittring

23 september

Avtal 2016. Regeringens extrapengar till lärarlöner skapar splittring både inom lärarkåren och mellan facken.
– Det är helt åt pipsvängen. Det kan slå sönder hela den svenska modellen, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Kommunal revolt mot LO

14 september

Avtalsrörelsen. Undersköterskor måste få löneökningar utöver den norm som parterna i industrin sätter. Det är Kommunals villkor för att vara med i LO:s samordning inför avtalsrörelsen. Rikta era krav mot arbetsgivarna, inte LO, uppmanar Pappers ordförande.

”Jobba hårdare, annars inga löneökningar”

28 augusti

Avtal 2016. Alla anställda i industrin måste producera mer. Annars blir det inga löneökningar. Det är arbetsgivarnas tuffa utgångsbud i den kommande avtalsrörelsen, enligt Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.