Utländska bärplockare som kommer till Sverige måste i framtiden ha en arbetsgivare som följer kollektivavtalet – annars blir det inget arbetstillstånd.

 

Migrationsverket arbetar med en ändring av sina egna regler för arbetstillstånd för bärplockare. Grundtanken är att det kollektivavtal som LO rekommenderar ska vara grunden för de förhållanden som bärplockarna ska erbjudas.

 

– Det är väl uppenbart att de bestämmelser vi tillämpat hittills inte fungerat. Under den senaste bärsäsongen var det många som råkade illa ut. Nu vill vi försöka se till att bärplockare inte råkar illa ut, säger Christina Werner på Migrationsverket.

 

Hon vill inte närmare kommentera förslaget, eftersom det nu är ute på remiss. Migrationsverket hoppas kunna besluta om de nya reglerna för bärplockarnas arbetstillstånd i början av februari.

 

Lagbrott
LO-Tidningen har tidigare berättat att Migrationsverket bröt mot utlänningslagen när de thailändska bärplockarna fick arbetstillstånd.

 

Enligt lagen får arbetstillstånd bara ges till den som har kollektivavtalsliknande förhållanden och kan försörja sig på lönen. Så var det inte förra året då många thailändska bärplockare tvingades åka hem med stora skulder.

 

Den senaste säsongen var så gott som alla thailändska bärplockare anställda av fyra bemanningsföretag i Thailand och de hyrdes in av svenska bäruppköpare. Och i en sådan situation skulle bemanningsavtalet vara tillämpligt.

 

Jämförbart

Håkan Löfgren på LO förklarar att bemanningsanställda enligt avtalet ska ha en personlig lön som är en slags minimilön och den ligger strax under 17.000 kronor i månaden. Till det kommer att inhyrda ska ha samma lön som dem som redan finns på arbetsplatsen eller som jämförbara grupper. Håkan Löfgren tycker att jämförbara grupper är bland annat de som arbetar med plockning av odlade bär, och för dem finns ett kollektivavtal.

 

Om bärplockarna i stället kommer att anställas av arbetsgivare i Sverige blir situationen annorlunda. Det finns inget kollektivavtal för plockning av vilda bär, men Kommunal har uppdraget att sluta ett sådant avtal. För att få arbetstillstånd fordras då att företaget som anställer de utländska bärplockarna följer kollektivavtalet.

 

Oklart

Bäruppköparna är osäkra på vad de nya reglerna kommer att betyda. Ivan Harnesk är ordförande för SBIF – Skogsbärbranschens intresseorganisation. Han säger att än så länge är så mycket oklart om vad de nya reglerna kommer att innebära.

 

– Men vi måste naturligtvis förändra oss efter det nya regelverket.

 

Han undrar om bäruppköparna ska ta mer betalt för boendet och för hyrbilarna som bärplockarna använder.

 

Ivan Harnesk tror inte att de svenska bäruppköparna kommer att anställa några utländska plockare. Han tänker sig att facket ska sluta kollektivavtal med de thailändska bemanningsföretagen.

 

– Vi ser fram mot att samarbeta med LO. Vi vill ha ordning och reda och konkurrens på lika villkor.

 

 

FAKTA / Migrationsverkets förslag
Migrationsverkets förslag till nya regler för arbetstillstånd för utländska bärplockare innebär bland annat:
• Lönen och övriga anställningsvillkor ska vara minst i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Arbetstagaren ska kunna försörja sig på arbetet.
• Lönen ska vara minst 13.000 kronor per månad före skatt.
• Facket ska få yttra sig om anställningsvillkoren.
Förslaget innebär i praktiken att Migrationsverket vill tillämpa utlänningslagens bestämmelser och ge bärplockare samma villkor som alla andra som kommer till Sverige för att arbeta med arbetstillstånd.