Foto: Fredrik Loberg

”Det fackliga är viktigt”

29 januari

Fackstart. Fem kvinnor har startat Älö Träs första fackklubb. –Jätteroligt! säger Mona Gustafsson, ordförande i GS-klubben. Jag tror att vi kan göra skillnad.

Sista telefonkioskerna borta

15 januari

Reportage. När snart sagt var man har en telefon i fickan är telefonkioskens saga all. Förra året försvann de sista från Sveriges gator och torg – efter 115 år.

Var ska de starta nya livet?

20 november

Vägen in/Del 3. De syriska flyktingfamiljerna Alsabae och Alhallak får alltså stanna i Sverige. En 15 månader lång väntan som asylsökande är därmed över. Och nu tar en ny väntan som arbetssökande vid. Men först måste familjerna få någonstans att bo.

Volvos litterära arbetare

13 november

Porträttet. Stridbar klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå – och en känd kulturprofil i staden. Starka övertygelser driver Jan-Olov Carlsson i allt han gör.

Foto: Johan Bävman

Sammanförda av flyktingkris

30 oktober

Reportage. En jobbade på äldreboende, en på snabbmatsrestaurang,. Men nu är Karin Trulsson och Najib Hamid kollegor och tar hand om ensamkommande flyktingbarn.

Här röstar bara 4 av 10

30 oktober

Den nya underklassen/del 4.  Gårdsten i Göteborg hör till de fattigaste bostadsområdena i Sverige. Där finns också landets lägsta valdeltagande. Pizzabagare Halim Kavak tror inte att det är bristande språkkunskaper som är förklaringen. Det handlar om att känna sig delaktig i samhället.

Jeppsson blir ny tuff motpart

8 oktober

Intervju. Peter Jeppsson, tillträdande vice vd för Svenskt Näringsliv, slår vakt om industrinormen. Lönehöjningarna i industrin måste styra påslagen på hela arbetsmarknaden, anser han.

Jämlikt på fabriken

5 oktober

Jämlikhet Ett företag som ägs av de anställda och styrs enligt demokratiska principer kan vara både effektivt och konkurrenskraftigt. Det visar Ljuders Nickelsilfverfabrik i Hovmantorp, som tilldelats det allra första Jämlikhetspriset.

Rättvisans man

18 september

”Otroligt skönt att slippa fas 3”

11 september

Utfasning. Efter fem år i fas 3 är Monika Svensson fri. ”Det ska bli så otroligt skönt att slippa det här”, säger hon. Avvecklingen av alliansregeringens sysselsättningsåtgärd kommer dock att ta tid, och frågorna är många kring de nya extratjänsterna i offentlig sektor.