2006 slopades statsbidragen som gick till utbildning av huvudskyddsombud och personalrepresentanter i bolagsstyrelser.

Sedan dess har det gått utför, även om tappet började redan innan.

Nu saknas tre av fyra personalrepresentanter i bolagsstyrelser, visar Arbetets genomgång.

Johanna Wreder har talat med företagsekonomen Klas Levinson som pekar på risken att de fackliga legitimerar, mer än påverkar, ledningens beslut.

Det må så vara. Men att inte alls sitta med i styrelserummen är inte heller någon lösning. Även om representationen inte ger så mycket makt som kanske facken hoppats på, så ges i alla fall de fackliga en möjlighet att föra fram de anställdas perspektiv i de frågor som direkt berör dem.

Det stora problemet måste vara bristen på utbildning, att sitta utan kunskap skapar osäkerhet. Och som Kevin Thompson säger till Arbetet: ”Är man påläst lyssnar arbetsgivaren”.

Jag vet inte om Matts Jutterström, Pappers nya ordförande, någonsin representerat sina arbetskamrater i styrelsen. Fackligt och politiskt aktiv har han dock varit sedan barnsben. Egentligen hade Matts siktet inställt på en akademisk karriär, men kamratskapet på bruket lockade mer, berättar han i Mårten Martos Nilssons intervju.

Många brukar säga att förbundsordförande är det finaste man kan bli. Matts Jutterström håller inte med: ”Det finaste som finns är att vara pappersarbetare.”

Nu återstår knappt två dygn. Sedan är valrörelsen över och vi får förhoppningsvis ett tydligt resultat. Trötta är nog LO:s valarbetare. En som rest land och rike runt är vice ordförande Tobias Baudin. Sandra Lund följde med honom till Bromölla, där Sverigedemokraterna är starka.

Hårt arbetande i valrörelsen har också fotfolket varit. De har ringt 150 000 samtal till medlemmar i hela landet.

Hoppas nu att de inte bara är trötta på söndag kväll – de förtjänar också att bli nöjda.