Fördubblad psykisk ohälsa

24 april

Ohälsa. Sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa är 70 procent längre än andra sjukskrivningar, visar en ny rapport från Försäkringskassan. På fem år har sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser mer än fördubblats.

Mer stöd till skyddsombud

24 april

Debatt. Arbetsplatserna präglas av en allt tuffare arbetsmiljö. Skyddsombuden har ett väldigt viktigt uppdrag – men för att fler ska våga bli skyddsombud måste de få större stöd och mer resurser till. Det skriver Claes Thim, skyddsombud Elektrikerförbundet.

Yrkespaket planeras

24 april

Yrkesutbildning. Skolverket ska på regeringens uppdrag ta fram ett förslag på påbyggbara yrkespaket för elever på gymnasieskolans introduktionsprogram.

Kan ta över Seko i veckan

24 april

Seko kongress. Valle Karlsson väntas bli Sekos nya ordförande. Att vända den negativa medlemsutvecklingen blir den största utmaningen för nuvarande avtalssekreteraren, som på fritiden tar hand om gården och läser böcker.

Minerad arbetsdag

21 april

Arbetsdagen/Global. Mao Neav tar några hastiga steg ut på fältet som är fylld av klusterbomber. Hunden Onada följer lydigt med. Flåsar med tungan och viftar glatt på svansen innan han ger sig ut på bombjakt.

”Tjänstemän ökar lönen mer”

21 april

Avtal2017. Dags för avsnitt åtta av Arbetets avtalspodd Lönekampen som denna gång tar upp HRF-strejken som uteblev, hur låglönesatsningen faktiskt slår och att tjänstemannafacken går ifrån märket. Medverkar gör Linda Flood, Jenny Berggren och Mårten Nilsson.

Foten fastnade under trucken

21 april

#dinarbetsmiljö – Jag satt fast, det gjorde fruktansvärt ont. Stallchefen Catrin Dassens fot hamnade under trucken.

Fick arm avsliten i maskin

21 april

#dinarbetsmiljö En man fick armen avsliten i en maskin på ett pappersbruk. Nu får företaget betala 500 000 kronor i böter för bristande säkerhet.

Påkörd av godståg

21 april

#dinarbetsmiljö Exempel på händelser den 21, 22, 23 och 24 april 2016 som anmälts till Arbetsmiljöverket.

Otrygga jobb het Seko-fråga

21 april

Seko kongress. Ny ordförande, tydligare om alkoholförbud i stadgarna och krav på att göra upp med otrygga anställningar. Nästa vecka inleds Sekos kongress.