Strejkvarsel för städare

24 maj

Avtal2017. Sprickan i synen på låglönesatsning fortsätter att leda till varsel. Om inte samsyn nås före 8 juni utbryter strejk som gäller Fastighets största avtal, städavtalet.

MP-sår ej läkta i LO

24 maj

Miljöpartiet och LO. Delar av LO har fortfarande ett ansträngt förhållande till Miljöpartiet. Trots tre år i en S-regering väcker gröna hjärtefrågor fortfarande ont blod.

”Alterneringsår inte ett friår”

24 maj

Arbetsrätt. Ett alterneringsår är inte ett friår, slår arbetsmarkandasminister Ylva Johansson (S) fast efter dagens debattinlägg om en utredning om flera tunga frågor i arbetslivet. Nu står också klart att utredningen ska ledas av MP:s tidigare partisekreterare Anders Wallner.

MP: LO måste ge klimatsvar

24 maj

MP och LO. Kilometerskatt och flygskatt är frågor där Miljöpartiet de gröna och LO står långt ifrån varandra. MP:s ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson menar att facken borde ta större klimatansvar.

”Blir morsa för målarna”

24 maj

Arbetsdagen. Butiksanställda målarexperten Åsa Westerlund kan hjälpa både proffs och och privatkunder. Följ med henne på en arbetsdag i Norrtälje.

”Nytt friår inte lösningen”

24 maj

Arbetsrätt. Regeringen vill utreda vad man kallar ett alterneringsår, där en anställd får ledigt ett år medan någon annan får jobba. Syftet är att minska den stressrelaterade ohälsan. Det påminner om friåret som snarare fick anställda att gå i förtidspension, påpekar forskaren Linus Liljeberg vid IFAU som utredde friårsreformen.

Lag kan stoppa hyvling

23 maj

Hyvling. Regeringen ska se över hur hyvling ska kunna stoppas, erfar Handelsnytt.

Konflikträtt utreds

23 maj

Hamnstrejken. Att företag med kollektivavtal kan utsättas för stridsåtgärder är ”väldigt besvärligt”. Det tycker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Mot bakgrund av hamnkonflikten i Göteborg ska hon tillsätta en utredning om begränsad konflikträtt.

Tjurar ökar olycksrisk

23 maj

Arbetsmiljö. Tjurar på gården ökar risken för olyckor för bönder. Om många brister i rutinerna kring hanteringen av djuren, visar en ny rapport.

Inget ansvar för risker

23 maj

Arbetsmiljö. Allt svårare att ställa någon till svars vid arbetsmiljöolyckor. Det blir resultatet när gränsen mellan anställd och arbetsgivare flyter samman. Regeringens utredare vill se över hela lagstiftningen om arbetsmiljöansvar.