M berett att fälla regeringen

19 januari

Politik. Moderaterna är berett att fälla regeringen redan i höst om SD stödjer en gemensam alliansbudget, uppger partiledaren Anna Kinberg Batra.

Facket får följa med till Iran

19 januari

Export. Sent igår kväll fick IF Metalls ordförande Anders Ferbe en inbjudan att följa med på statsminister Stefan Löfvens exportresa till Iran. – Jag fick en inbjudan från UD i går onsdag, säger Anders Ferbe till Arbetet Global.

Fler kan få ya-jobb

18 januari

Arbetsmarknad. – Vi behöver ha in fler i branschen, säger ombudsmannen Joakim Oscarsson på Fastighets. Förbundet öppnar nu upp yrkesintroduktionsanställningar för fler än bara ungdomar.

Få domar för dödsfall

18 januari

Arbetsmiljö. Totalt 73 människor dog på byggarbetsplatser i Sverige under åren 2008-2014. Men bara 15 åtal väcktes för vållande till annans död, varav fem ledde till villkorlig dom eller böter.

Facken inte bjudna till Iran

18 januari

Export/Politik. Trots att regeringen tidigare i ett stort utspel bjudit in facken har LO, TCO och Saco inte bjudits då statsminister Stefan Löfven ska göra en viktig exportresa till Iran i mitten av februari.

Han ska säkra märket

18 januari

Avtal2017. Handels före detta ordförande Lars-Anders Häggström gör comeback på avtals­arenan i en helt ny roll.

Visstid vanligt för städare

18 januari

Anställningar. Nästan en tredjedel av alla städare är visstidsanställda. De tillfälliga jobben är dubbelt så vanliga i yrket jämfört med på arbetsmarknaden i stort.

När valfrihet blir ofrihet

18 januari

Inblick/Fri att välja del 1. I stället för att öppna möjligheter riskerar valfriheten att leda till ångest, skuldkänslor – och passivitet. Tänk mindre på egna val och mer på att förbättra samhället, tycker filosofen Renata Salecl.

Ingen döms för dödsolycka

17 januari

Dödsfall/Dom. Alla företag frias gällande olyckan där far och son störtade mot döden i LKAB:s gruvschakt i maj 2010. Hovrätten slår fast tingsrättens friande dom från 2015.

”Stor oro för hyvling”

17 januari

Lönekampen/Avtal2017. Hyvling, enkla jobb och Almegas alla konflikter. Det är några av de ämnen som tas upp i avsnitt två av Arbetets avtalspodd Lönekampen med Linda Flood, Jenny Berggren och Mårten Nilsson.