Saco avstår Almedalen

1 juli

Almedalen. LO, TCO och Svenskt Näringsliv spenderar miljoner för att sprida sina budskap under den kommande så kallade Almedalsveckan i Visby. Men Saco stannar hemma i år.

Konsten att skylla på facket

3 maj

Det är inte facken som stiftar lagarna i Sverige. Ändå hängs facken alltför ofta ut av okunniga eller illvilliga journalister när det gäller brott mot all anständighet på arbetsmarknaden, skriver Martin Klepke.


Fackligt jobb för barnen

8 juni

Tre av fyra i LO-opinion räknar med att de jobbar fackligt även om fem år. De drivs framför allt av att uppdraget är roligt och en vilja att förändra. ”Våra barn måste få en trygg framtid”, är ett argument.


Få kan spara tusenlapp

26 maj

Drygt hälften i LO-opinion kan inte spara en tusenlapp i månaden till semestern. Det är en stor ökning jämfört med förra året. Då svarade 42 procent att de inte kan spara en tusenlapp i månaden.


Undersköterskan värd mer

19 maj

Åtta av tio i LO-opinion tycker att undersköterskor är den mest underbetalda yrkesgruppen. Städare kommer på andra plats på listan över underbetalda jobb följda av butiksanställda, barnskötare på förskolor och servitriser eller servitörer.


Nästan alla vill ha bort fas 3

12 maj

95 procent i LO-opinion vill avskaffa fas 3. ”Ovärdigt”, ”modernt slaveri” och ”ett lågvattenmärke” är några omdömen.

– Fas 3 är bland det värsta som drabbat de mest utsatta i vår tid, tycker Kristina Hildemar, undersköterska i hemtjänsten i Malmö och aktiv i Kommunal.


Rasterna fackets chans nå ut

4 maj

Sju av tio i LO-opinion kan fika tillsammans med arbetskamraterna - men gemensamma raster blir ovanligare. Den utvecklingen hotar fackets möjligheter att nå ut.

– Många arbetsplatser har inte gemensamma raster längre. Då urholkas fackets möjligheter att nå ut med information, tycker Mikael Delerholm, vice klubbordförande på Ikea utanför Stockholm.


Sex av tio tror att LO enas

28 april

Sex av tio i LO-opinion tror att LO-förbunden kan enas om gemensamma krav i nästa avtalsrörelsen – den upphetsade debatten om ett nytt industriavtal till trots. Men 65 procent tycker inte att industrins avtal ska styra lönerna på hela arbetsmarknaden.


De hoppas på fortsatta protester

14 april

Nio av tio i LO-opinion tror eller hoppas att Påskupproret ska bli början till en folklig proteströrelse i protest mot utförsäkringarna.


Ja till svenskt flyg i Libyen

7 april

Drygt hälften av dem som är med i LO-opinion tycker att det är rätt att Sverige skickar Jas-plan till Libyen.