Pristagardikt

27 mars

Föreningen Arbetarskrivares stipendiat 2014 är Carola Ankarborg från Gävle. Läs en av hennes dikter här!


Motstånd

31 januari

En novell av Micke Evhammar, skriven speciellt för Arbetets läsare.


Motord: Kortnovell av Micke Evhammar

6 april

Självklart borde hon ha varit uppmärksam. Men det hade varit så mycket sista tiden. Sista åren. Gunnars långa sjukdomstid, begravning och bouppteckning, det räckte mer än nog.


”Tyvärr har försäkringskassan betalat ut er makes pension fjorton dagar för mycket. Vi ber er därför…”


Brevet låg kvar på köksbordet då hon mödosamt reste sig, tog vattenkannan och gick över blommorna i vardagsrummet.


Läs fortsättningen av berättelsen Försummelse...


Julnovell av Jane Morén

27 december

Det började precis som vanligt. Veckan före jul. Hela lagret var så påfyllt att det var svårt för Nina och hennes arbetskamrater att ta sig fram mellan buteljkartongerna och ölflaken. Svårast hade Siirpa.


”Skratta lagom du”, ropade hon och Nina ropade: ”Förlåt, förlåt Siirpa, men du vet man blir lite knäpp ibland av att springa här och hämta alla dessa flaskor jämnt”.


Och Siirpa skrattade hon med ibland och ropade till chefen att nu satt hon fast igen. Och han tog alltid allt på allvar och kom springande direkt.


Läs hela "Stilla natt, heliga natt"!


Haveriet. Novell av Håkan Boström

15 december

Ett lätt dimstråk svepte över älven, en överdimensionerad färja låg förankrad vid terminalen och en mindre lastbåt var på väg ut, övervakad av en skock vita sjöfåglar. Masthuggskyrkan krönte berget på andra sidan älven och sjömanshustrun väntade lika troget som alltid på sin pelare.


Han såg den klassiska vyn på andra sidan glasväggen samtidigt som han lyssnade på sorlet från rösterna bakom sig, hörde hur människor som aldrig tidigare träffats bekantade sig med varann. Hörde han ihop med dem? Var han en av dem? Vad hade han att säga till dessa främmande människor, kalenderbitare och minneskonstnärer som uppenbart försökte sätta sig i respekt hos varann genom att briljera med sina väl innötta fraser av värdelöst vetande, som de hoppades få användning av i en studio? Vad gjorde han här?


Läs fortsättningen...

Novellen: ”Rött” av Erik Löfvendahl

19 september

Höstens första novell utspelas på ett café, ett samtal mellan huvudpersonen R och hans exfästmö G som både handlar om deras inbördes relation och om deras relation till sina arbeten - i R: fall arbetslösheten.


”Byt jobb”, föreslår R. ”Ta inte skit.”


Bemanningskungen

11 maj

Månadens novell av David Ericsson ger en inblick i turerna kring bemanningsbranschen. Så här inleds den:


Klockan var fyra på morgonen i det kyliga grönsaksmagasinet. Chefen, Olle, såg ut som ett troll med rödsprängda ögon och det tunna håret på ända då han körde in sin truck i ett lastbilssläp samtidigt som han ropade:


”Visst är det här skitkul!”


Illustration: Helena Bergendahl


NOVELLEN: ”En plågsam resa” av Maria Hamberg

19 mars

Arbetet kommer fortsättningsvis att publicera nyskrivna noveller ibland, och först ut är mottagaren av årets Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris, Maria Hamberg. Hennes berättelse handlar om en tunnelbaneresa.