Foto: Karin Grip

Handelspris till Wrangborg

19 januari

Kultur. Poeten Jenny Wrangborg får Handels kulturstipendium på 30 000 kronor för sina skildringar av arbetslivets och arbetarklassens villkor och det fackliga engagemanget i vardagen.

”Stöd för ett annat Ryssland”

8 oktober

Litteraturpriset 2015. Den vitryska journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelas årets nobelpris i litteratur. ”Det betyder mycket för den ärliga litteraturen i dagens Ryssland”, säger journalisten och Rysslandskännaren Stig Fredrikson.

Rebell med många ansikten

28 augusti

Kultur. Hon var rebellen, normkritikern och den gränslösa snusktanten i svensk litteratur från 1976 fram till sin död för fem år sedan. Författaren och illustratören Kerstin Thorvall fascinerar fortfarande. Litteraturvetaren Maria Jönssons bok om Thorvalls författarskap, Behovet av närhet blir med åren betydligt större än nödvändigheten att bevara sin värdighet, handlar om upprorets pris.

Foto: Hasse Holmberg

Ungdom i skymningen

23 januari

Ungt prekariat Skymningslandet har kallats en sorgesång över de ungas Sverige där fasta jobb och bostäder inte finns. Marie Hermanson har skrivit något så ovanligt och välbehövligt som en spännande underhållningsroman om prekariatet, skriver Ida Therén.

Adopterade erfarenheter

17 januari

Intervju Adoptionsfrågan är ett minfält av förlust, biologiska rötter och tillhörighet. Av kärlek och barnlängtan. Tre adopterade författare som angripit erfarenheten litterärt är Astrid Trotzig, Patrik Lundberg och Maja Lee Langvad.

Massakern i den lilla staden

22 december

Bok En av årets viktigaste böcker är Anna Bikonts reportage Vi från Jedwabne, om en stad i Polen sommaren 1941, då nästan alla stadens judar dödades av sina grannar i en massaker den 10 juli. ”Vi från Jedwabne är en ryslig bok om fasansfulla händelser, men just därför – för att den står i sanningens tjänst – oundgänglig”, skriver Therese Eriksson.

Rasismen genom en trekant

17 november

Roman Ondska av isländske författaren Eiríkur Örn Norddahl skildrar rasismens evolution genom ett menage à trois som består av Förintelseforskaren Agnes, nazisten Arnór och Agnes ex, Ómar. Erik Löfvendahl tycker att boken är lysande berättad.

Ester Nilssons återkomst

LenaAliten
6 november

Roman Supermegafinkulturens Bridget Jones är tillbaka! Efter succéromanen Egenmäktigt förfarande ger Lena Andersson ut Utan personligt ansvar, som också handlar om Ester Nilsson och hennes omöjliga kärlekar. Men Andres Lokko stryker inte under rader lika ofta i denna historia.

Patrick Modiano får Nobelpriset i litteratur

9 oktober

”Jag upptäckte honom bara för ett par tre år sedan och blev helt överrumplad”, säger kulturjournalisten Per Wirtén om årets Nobelpristagare i litteratur.

Poesi för valåret

14 februari

Arbetarlitteratur. Jenny Wrangborgs efterlängtade andra diktsamling recenseras av poesikritikern och översättaren Jenny Högström, till vardags verksam på Helsingborgs Dagblad. Hon har både uppskattning och invändningar att komma med.