Veckans Krimi: Lyndsay Faye

18 juni

Bengt Eriksson mailintervjuar författaren till New Yorks gudar och Tiga är guld om hur hennes krimiböcker bygger på sånt som verkligen hänt.


En påse krimineller

2 juni

Siv Dahlin medverkar i fyra av de tolv kriminellerna i Aino Trosells nya bok, som Bengt Eriksson varmt uppskattar. Men längtar samtidigt efter en hel bok där Trosell släpper lös sitt skrivande.


Foto: Eduardo di Baia/TT

Vad är en deckare?

26 maj

Bengt Eriksson har läst en intressant antologi Mordets enkla konst? där samtida forskares svar på frågan blandas med synpunkter från storheter som T S Eliot, Jorge Luis Borges, Bertolt Brecht och Dorothy Sayers.


Krimi på fyra olika vis

3 mars

”Fyra grenar på det stora krimiträdet. Fyra olika sätt att skriva krimi. Ja, fyra olika användningssätt för det som kallas deckare eller kriminalroman.” Bengt Eriksson om böcker från Danmark, Island, USA och en arkeologisk institution i Uppsala.


Krimi: Årets bästa

O_Wennstam_Stenhjärtat.indd
10 december

Bengt Eriksson kommenterar valet av årets svenska kriminalroman och talar om vilken han tycker borde ha vunnit: Stenhjärtat.


”Wennstam skriver krimi med ett syfte och mål. Hon använder skönlitteratur som ett medel – eller vapen, som man sa på 70-talet – för att skildra samhället. På nätet ser jag att vissa recensenter fortfarande menar att Wennstam inte lyckats få budskapet att ingå i den skönlitterära spänningsromanen och bli en integrerad del av handlingen. Min åsikt är raka motsatsen. ”


Krimi: Anne Rambach

26 november

”Vad är mest kriminellt: den påhittade mordhistorien eller de högst verkliga arbetsvillkor som tagit död på arbetarna i asbesttillverkningen? Frågan som svenska läsare bör ställa sig: Hur är det i Sverige?”


Krimi: Kjell Eriksson
i Sjöbo

8 november

”Hmmm, mumlar jag där jag sitter och lyssnar. Det har jag aldrig tänkt på. Jag vet ju precis hur Ann Lindell ser ut. Men det är alltså jag själv som skapat bilden av henne. Lite som Georges Simenon, som bara nämner gator och barer men inte beskriver Paris – och ändå målas ett porträtt av Paris i läsarens huvud.”


KRIMI: Åke Edwardson

25 oktober

Åke Edwardson är i språklig högform i den tolfte romanen om kommissarie Winter. Den här gången är Winters eget förflutna en del av gåtan som ska lösas. Bengt Eriksson njuter åt kommatecknen och skrattar högt åt skildringen av en korpmatch i fotboll.


Foto: Kim Ekvall

KRIMI: Set Mattsson

26 september

Set Mattssons romaner har det som krävs för att kunna vara både historiska och kriminella. Brotten hänger ihop med tiden, miljön och människorna. Som läsare förflyttas man just dit och just då.


Läs om Bengt Erikssons nya Krimi-val! Han konstaterar också: ”Samma främlingsrädsla (eller välj ett annat lämpligt ord) då som nu.”


Om polisen själv får välja

16 september

Sugen på att dra dig in i idet med en kopp te och läsa om hemska brott? Förra länspolismästaren Carin Götblad tipsar om böcker om brott – själv föredrar hon dem som är verklighetstrogna. Men: ”Många deckarförfattare verkar hämta sin bild av polisarbetet från amerikanska actionfilmer”, säger hon.