Den farliga vägen till Europa

6 september

Den italienska journalisten Fabrizio Gatti har följt de illegala immigranterna från Afrika till slavliknande jordbruksarbeten i Italien. En enastående inblick, men boken kunde ha varit kortare, tycker Tomas Lappalainen.


Veckans Fackbok:
Myten om den
muslimska flodvågen

Mytenmuslimsk_1334Det är möjligt att historien inte upprepar sig, men den bildar tveklöst tydliga mönster. Invandrare från nya religiösa minoriteter väcker nästan exakt samma rädslor som tidigare invandrade religiösa minoriteter. Det visar den kanadensiska journalisten Doug Saunders i sin fängslande essä- och debattbok Myten om den muslimska flodvågen (Karneval förlag; översättning Lars Ohlsson).

Invandring av judar, katoliker, och nu även muslimer, har väckt oro och rädsla. Det har fångats upp av författare och politiker som producerat en ström av likartade, panikartade och farliga idéer: de nya invandrarna skiljer sig från tidigare grupper, de vill inte integreras, i enlighet med sin religion vill de påtvinga oss sina åsikter, deras höga nativitet kommer göra oss till en minoritet i vårt eget land, de är lojala mot religionen men inte sina nya hemländer.

Lugnt och metodiskt granskar Saunders myterna om islam och muslimsk invandring. Med stöd av den senaste forskningen visar han att myterna antingen är falska eller kraftigt överdrivna.

Ola Wihlke

George Orwells Nere för räkning i Paris och London

George Orwell är bara bäst, och därför underbart att hans reportage återutges i Atlantis serie med världslitteratur. Romanerna 1984 och Djurfarmen är helt okej, men allra mest frapperar hans stilistiska jagnärvaro, den här skitiga känslan av nästan behärskat kaos.

George Orwell: Nere för räkning i Paris och London. Förord: Peter Luthersson. Översättning: Olof Hoffsten. Förlag: Atlantis.

Han får bland annat anställning som plongeur på ett sunkhotell i Paris. En plongeur plockar disk och gör allt annat som är under de andras värdighet. Från de erfarenheterna, tokroligt skildrade, växlar han över till en fundering över likheterna mellan meningslöst lyxliv och meningslöst slavarbete, en analys som framställer själva meningslösheten som samhällsupprätthållande.

”Större delen av de rika och de fattiga skiljs åt av sina inkomster och ingenting annat, och den genomsnittlige miljonären är bara den genomsnittlige diskaren klädd i en ny kostym.”

Men denna likhet kan bara uppfattas från samhällets botten, eftersom de rika och bildade har förskansat sig i ”tristessens väldiga trampkvarnar”, konstaterar Orwell, och avslutar med en ursäkt för att han bara får ur sig plattityder: ”Jag lägger fram dem som ett prov på de tankar man får i sin skalle, när man arbetar på ett hotell.”

 

”Vad hände med strejkkonsten?” — om ett konstprojekt av Ingela Johansson

17 december

Thomas Olsson följer ett projekt som återupprättar strejkkonsten runt 1970. Han besöker även ett seminarium där inblandade berättar hur det var. Han finner att det viktiga var att vara på plats bland de strejkande. Närvaron överskuggade själva det politiska budskapet.


”Ser man lite noggrannare på själva konsten visar det sig också att det inte bara var riktad mot makten utan ville vara på plats och låta fler röster höras i såväl det offentliga som det privata samtalet.”


Fem USA-böcker

26 oktober

Kampen mellan Obama och Romney rasar för fullt och hårdnar. Inför presidentvalet i det sällsynt polariserade USA har fem nya svenska böcker getts ut om amerikanskt samhällsliv och politik. De blandar i varierande grad det klassiska reportaget med essäistiska fördjupningar.


Svetlana Aleksijevitj
Foto: Margarita Kabakova

Att få ordet om det som inte går att prata om

5 oktober

John Swedenmark läser samtidigt Ingemar E L Göranssons intervjubok från nyliberalismens Europa och Svetlana Aleksijevitjs äreminne över de kvinnliga sovjetiska krigarna under andra världskriget. Det handlar om vitt skilda erfarenheter, men intervjuformen, och förtröstan på det talade ordet, gör att de två böckerna faktiskt kommunicerar.


Utsatthet och solidaritet

13 augusti

En av Sveriges främsta arbetarskildrare har gått bort, fotografen och dokumentärfilmaren Jean Hermanson. Ingen kunde som han låta svärtan berätta om industiarbetet. Bland hans filmer kan nämnas konservfabriksskildringen Arbetets döttrar.


Att skildra dem längst ner

20 april

ARBETARLITTERATUR. DOKU. Magnus Nilsson beskriver Günther Wallraffs senaste projekt, en antologi som beskriver för de tyskar som inte kan leva på de lagstadgade miniminlönerna. Samma sak beskrivs av de nutida svenska arbetarförfattarna, som kunde användas bättre i den fackliga kampen, föreslår Nilsson. (Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX)


Magnus Nilsson håller även ett lunchföredrag om kopplingen mellan Wallraffreportage och arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm den 25 april. Program finns i artikeln.


Veckans DOKU: Big Boys Gone Bananas

bananbutton_1209
29 februari

DOKU. Big Boys Gone Bananas är uppföljaren till Fredrik Gerttens dokumentärfilm Bananas! om hur nicaraguanska bananplantagearbetare fick rätt mot bananfirman Dole. Den nya filmen skildrar efterspelet och ger en isande inblick i hur lobbyister arbetar för att styra våra åsikter och verklighetsuppfattningar – i det här fallet för att försvara ett varumärke med hundra år av hälsofarlig utsugning på sitt samvete.


Filmen visas på 18 platser i kväll onsdag, med efterföljande direktsänd diskussion mellan Gertten och en av hans juridiska biträden i USA. Och på eftermiddagen i Riksdagen. Länk till filmens hemsida.


DOKU: Europas stålbad av Björn Elmbrant

21 februari

DOKU. ”Se på de hundratals miljoner euro, som planlöst pumpats in i Grekland, Irland och Portugal för att sedan via omvägar slutligen hamna i tyska, franska och brittiska bankdirektörers fickor. Tänk tanken att de istället gått som lån till upprustade hamnar för grekerna, till nya snabbtåg för portugiserna, eller smart klimatteknik för irländarna, för att nämna några samhälleliga behov.”


Björn Elmbrant, debattör och författare till klassiska folkbildningsböcker som Hyperkapitalismen, åker runt i Europa och samlar röster och exempel till en deprimerande bild av spekulationsekonomins allt mer åtskruvade makt över den europeiska politiken, och av den akuta bristen på politiska alternativ till den ordningen. Boken avslutas dessutom med ett nyttigt nationalekonomiskt lexikon.