Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill ha jobb för alla

12 februari

Intervjun/Arbetsmarknad. Arbetsmarknadsministern varnar för en parallell arbetsmarknad med svarta jobb om regeringen misslyckas skapa jobb åt nyanlända. Men även de som bara tillfälligt är här ska få del av arbetsmarknadsinsatser, enligt Ylva Johansson. Möt henne i en stor intervju och i ett webb-tv-klipp.

Jeppsson blir ny tuff motpart

8 oktober

Intervju. Peter Jeppsson, tillträdande vice vd för Svenskt Näringsliv, slår vakt om industrinormen. Lönehöjningarna i industrin måste styra påslagen på hela arbetsmarknaden, anser han.

Hon är skogens drottning

14 februari
Foto: Pontus Lundahl

MIssion: Kollektivavtal

2 mars

Magnus Lunell. Han föddes in i arbetarklassen. Nu är bussföraren Magnus Lunell arbetsplatsombud, värvar medlemmar till Kommunal, och jobbar med film och tv – senast i serien Pappas pengar.


Foto: Henrik Montgomery

Meste värvaren

17 februari

Michael Jaget. Han behövde jobb och hamnade på Byggnads. Då hade Michael Jaget bland annat undervisat i ryska på LO. Nu går LO-fackens första tolk och Byggnads mesta medlemsvärvare i pension.


Foto: Jessica Gow

Reser sig ur krisen

10 februari

Agneta Broberg. Hon fick ta över en myndighet i kaos. Nu lovar nya ­diskrimineringsombudsmannen att bli ännu tuffare mot arbetsgivarna.


Foto: Jens L’estrade

Tankesmeden låter stålet kallna

3 februari

Anne-Marie Lindgren. Förlamningen sitter i centrum. Ute i landet är partiet vitalt, säger Anne-Marie Lindgren, S-märkt tankesmed som snart går i pension efter ett arbetsliv med Socialdemokraterna.


Foto: Johan Gunséus

Facklig hjälte på värvarstråt

27 januari

Matilda Olofsson. Nattvandringar i sjukvården, möten med skolelever och turnéer i Västerbottens inland får den fackliga hjälten Matilda Olofsson att gå i gång. Jag älskar att vara ute bland medlemmar, säger hon.


Foto: Anders Wiklund

Robotlärare

20 januari

Danica Kragic. Robotar är på väg att ta över jobb i vården och omsorgen, på lager och i en rad andra branscher. Men för att det ska fungera måste professor Danica Kragic och hennes forskare bygga in mänsklig erfarenhet i robotens hjärna.


Foto: Pontus Lundahl

Brinner för ökade skillnader

13 januari

Göran Arrius. Han har få akademiska poäng och gjorde facklig karriär av en slump. Men ett tydligt engagemang driver Sacos nye ordförande, som vill förbättra integrationen och öka löneskillnaderna.