”Stressande att välja skola”

22 februari

Inblick/Fri att välja del 4. Gymnasievalet är en människas första riktigt stora val. – Det är stressande. Folk från hela Sverige får söka till Stockholm så det är mycket konkurrens, säger Emil Görgü.

Klassföraktet i ny kostym

22 februari

Krönika/Fri att välja del 4. Det är mycket som döljer sig i språket. Liksom i våra val, skriver Inblicks redaktör Charlotta Kåks Röshammar.

Valfri i stället för jämlik

8 februari

Inblick/Fri att välja del 3. Att välja skola eller välja vårdcentral – hör du trampet av den demokratiska massrörelsen? Socialdemokraternas jämlikhet har blivit valfrihet, en smal valfrihet.

”Reklam kan styra valen”

1 februari

Inblick/Fri att välja del 2. Vardagen är full av val, såväl i mataffären som hemma. Familjen Brännwik är tacksamma över att få välja skola för sina barn men skulle gärna slippa välja elbolag. Och hur fria är egentligen ens val?

När valfrihet blir ofrihet

18 januari

Inblick/Fri att välja del 1. I stället för att öppna möjligheter riskerar valfriheten att leda till ångest, skuldkänslor – och passivitet. Tänk mindre på egna val och mer på att förbättra samhället, tycker filosofen Renata Salecl.

Julmusik som arbetsmiljö

21 december

Inblick/Arbetsmiljö. Bjällerklang, bjällerklang. Vissa låtar körs på repeat i julhandeln. Musiken gör att kunderna handlar mer. Men hur påverkas de anställda?

Om bruksortens framtid

7 december

Inblick/Fabriksliv del 4. Det globala systemet skapar en knepig situation för bruksorterna. – Mitt råd är att satsa på utbildning, utbildning, utbildning. Och det gäller för facket att vara på hugget, säger kulturgeografen Sune Berger.

”Vår kust kan ingen ta ifrån oss”

7 december

Inblick/Fabriksliv del 4. Robertsfors har lärt sig att inte bara glida på ett företags framgång. Näringslivsstrategen Olof Norberg lyssnar på småföretagen. Han vill satsa på livsmedel – och kuststräckan.

”Här levde och dog kamrater”

30 november

Inblick/Fabriksliv del 3. I västra Berlin ligger stadsdelen Siemensstadt. Dess historia innehåller ett tal av Hitler, ett koncentrationsläger, ett världsarv och en övergiven pendeltågslinje. Fackliga aktivisten Wolfgang Walter vill lyfta fram historien.

Lättnad i bruksort utan bruk

23 november

Inblick/Fabriksliv del 2. Vad händer med en bruksort när själva bruket försvinner? Tidigare klubbordförande Ingrid Hanke står utanför det enorma tömda tegelkomplexet i Robertsfors. – Jag känner bara: Fy fan, vad skönt, säger hon.