När valfrihet blir ofrihet

18 januari

Inblick/Fri att välja del 1. I stället för att öppna möjligheter riskerar valfriheten att leda till ångest, skuldkänslor – och passivitet. Tänk mindre på egna val och mer på att förbättra samhället, tycker filosofen Renata Salecl.

Julmusik som arbetsmiljö

21 december

Inblick/Arbetsmiljö. Bjällerklang, bjällerklang. Vissa låtar körs på repeat i julhandeln. Musiken gör att kunderna handlar mer. Men hur påverkas de anställda?

Om bruksortens framtid

7 december

Inblick/Fabriksliv del 4. Det globala systemet skapar en knepig situation för bruksorterna. – Mitt råd är att satsa på utbildning, utbildning, utbildning. Och det gäller för facket att vara på hugget, säger kulturgeografen Sune Berger.

”Vår kust kan ingen ta ifrån oss”

7 december

Inblick/Fabriksliv del 4. Robertsfors har lärt sig att inte bara glida på ett företags framgång. Näringslivsstrategen Olof Norberg lyssnar på småföretagen. Han vill satsa på livsmedel – och kuststräckan.

”Här levde och dog kamrater”

30 november

Inblick/Fabriksliv del 3. I västra Berlin ligger stadsdelen Siemensstadt. Dess historia innehåller ett tal av Hitler, ett koncentrationsläger, ett världsarv och en övergiven pendeltågslinje. Fackliga aktivisten Wolfgang Walter vill lyfta fram historien.

Lättnad i bruksort utan bruk

23 november

Inblick/Fabriksliv del 2. Vad händer med en bruksort när själva bruket försvinner? Tidigare klubbordförande Ingrid Hanke står utanför det enorma tömda tegelkomplexet i Robertsfors. – Jag känner bara: Fy fan, vad skönt, säger hon.

”Vi blev finnjävlarna”

16 november

Inblick/Fabriksliv del 1. Den finska arbetskraftsinvandringen har format många svenska bruksorter. Som Surahammar: Kommunen är ett finskt förvaltningsområde och värnar om minoritetens rättigheter. Ändå har en del hamnat i ett ”mellanskap”.

Industrisamhälle i förändring

Charlotta-intro
16 november

Krönika/Inblick. Ingenting varar för evigt, industrisamhället är i förändring. Det ska Inblick titta närmare på, skriver Charlotta Kåks Röshammar.

Foto: Hung Tien Vu

De blir spetskompetens

26 oktober

Inblick/Hjärnjobbigt del 3. Från mobbning och känslor av misslyckande till en självklar roll i arbetslivet. På Specialisterne utgör Christian Andersen och andra med diagnos inom autism­spektrat IT-företagets spetskompetens.

Hon älskar sina diagnoser

19 oktober

Inblick/Hjärnjobbigt del 2. Loes Vollenbroek har Aspergers syndrom och bipolär sjukdom och behöver tydlig struktur i jobbet. Med rätt förutsättningar och rätt arbetsgivare kan hon uträtta stordåd.