Saab Automobile varslar 750 anställda om uppsägning. Företaget räknar med att nerdragningen ska göra det mer intressant att köpa.

Personalen i Trollhättan informerades i morse. Varslen handlar om 650 arbetare och 100 tjänstemän.

– Det är trist, men varslen är faktiskt nödvändiga. Orderingången är bedrövligt dålig och vi har tyvärr inte behov av alla, säger Håkan Schött, kassör i IF Metalls klubbstyrelse på Saab Automobile i Trollhättan.

Gunilla Gustavs, ansvarig för Saabs produkt- och varumärkeskommunikation, säger att det också handlar om att skapa ett effektivt företag som är attraktivt för investerare.

– När vi får en ny ägare hoppas vi på att kunna återanställa, säger hon.

Gunilla Gustavs kan inte ange någon tidsram för detta. Förhoppningarna är dock kopplade till lanseringarna av tre nya Saabmodeller under de kommande åren.

Fackets Håkan Schött säger att klubbens ambition i de kommande varselförhandlingarna är att följa turordningen och att de med kortast anställningstid ska sägs upp. Nu finns det inga nyanställda och Håkan Schött tror att uppsägningstiden för dem som förlorar sina jobb kommer att ligga på mellan tre och sex månader.

Klubben har inte fört några diskussioner med företaget om att använda IF Metalls krisavtal, som gör det möjligt att sänka lönen genom att minska den arbetade tiden.

Håkan Schött tycker inte det skulle vara särskilt lyckat. Inkomstsänkningen skulle för många då bli 30 till 35 procent, eftersom skiftarbetet redan har tagits bort och ett flextidsavtal ska avskaffas.

Det senaste året har redan ett antal neddragningar gjorts genom frivilliga uppgörelser med avtalspaket. Flera hundra har slutat på Saab.

På Europanivå har facken inom GM tidigare haft ett avtal som säger att företaget inte får säga upp någon. Det gäller inte längre, eftersom Saab Automobile sedan mitten av februari genomgår en rekonstruktion. Det innebär att man försöker hitta nya ägare till bilföretaget.