Nära beslut om ny självständighetsomröstning

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon sits in the main chamber of the Scottish Parliament in Edinburgh, Scotland Tuesday Jan. 17, 2017 ahead of the vote on the Scottish Government's plans to keep Scotland in the European single market even if the rest of the Britain leaves. (Jane Barlow/PA via AP)

Nicola Sturgeon. Foto: Jane Barlow/PA via AP

Ett beslut om att utlysa en ny självständighetsomröstning i Skottland kan komma inom några veckor, enligt en parlamentsledamot för De gröna. Partiet är en viktig allierad till Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon.

LÄS OCKSÅ Brexit måste gå via brittiska parlamentet

Tidpunkten för omröstningen, som de flesta skottar inte vill ha enligt opinionsundersökningar, avgörs av brexit-processen.

– Vi arbetar mot en tidsplan där artikel 50 (som sätter igång Storbritanniens utträde ur EU) kommer att aktiveras nästa månad (…) Det är tidsplanen vi bör arbeta mot för att få igång vår kampanj, säger parlamentsledamoten Ross Greer till tidningen The Herald.

I självständighetsomröstningen 2014 sade skottarna nej till självständighet med 10 procents marginal.

Skottland, som är en av de fyra självstyrande delarna i Storbritannien, röstade i juni för att stanna i EU, men kommer att tvingas lämna unionen på grund av att Storbritannien i sin helhet röstade för ett utträde. Med anledning av det måste Skottland få tycka till om sin framtid, argumenterar Sturgeon och hennes anhängare.

LÄS OCKSÅ Mays tal ger vink om ”hård” brexit

Sturgeons parti SNP har självständighet som ett långsiktigt mål, men hon kommer också att undvika att utlysa en omröstning om det inte finns klara bevis på att hon skulle vinna. Enligt opinionsundersökningar ligger stödet för självständighet fortfarande runt 45 procent, precis som det var 2014.

Greer säger i intervjun att beslutet om en sådan folkomröstning måste tas gemensamt av SNP och De Gröna.

Det brittiska parlamentet kan formellt sätta stopp för en ny självständighetsomröstning, men riskerar i så fall att provocera fram en konstitutionell kris.

TT

LÄS OCKSÅ Skilsmässa från EU lär ta lång tid

LÄS OCKSÅ Ledare: Brexit ger ingen vacker bild av Storbritannien – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ Stora inkomstskillnader bakom Brexit

LÄS OCKSÅ: Brittisk skepsis sätter hela EU-samarbetets framtid på spel

LÄS OCKSÅ LO-basen: Brexit kan drabba svenska löntagare

global

Kommentera den här artikeln