LÄS OCKSÅ EU-kommissionär Cecilia Malmström (L): ”Tror inte Trump prioriterar TTIP”

– Han är oduglig som affärsman – också, säger Olof Erixon, Svenskt Näringslivs handelsexpert, om USA:s nytillträdde president Donald Trump.

Enligt Olof Erixon är beslutet att inte fullfölja frihandelsavtalet TPP – mellan USA och Asien – ”direkt kontraproduktivt”.

– Det asiatiska avtalet var ju till för att dämpa Kinas inflytande men nu blir det inget. Det strider mot det egna intresset. Trumps uttalade politik är att stärka USA men det här leder till dess motsats. Det finns ingen logik alls i det beslutet. Han är helt okunnig om handelsfrågor, säger Olof Erixon.

LÄS OCKSÅ Ikea tar ställning mot Trump

Även på LO finns en oro över USA:s nya handelspolitik.

– Även om det inte var oväntat verkar USA nu genomföra en stor kursändring, säger utredaren Susanne Lindberg Elmgren.

I ett första skede tror vare sig Svenskt Näringsliv eller LO att första kursändringen får några dramatiska effekter på den svenska arbetsmarknaden.

Att USA inte sluter frihandelsavtalet med Asien innebär till en början att handeln kommer att fortsätta som i dag.

Donald Trump har också deklarerat att han vill omförhandla eller säga upp frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko, Naftaavtalet. Inte heller det spås få några stora effekter för svensk ekonomi.

– Om det fortsätter så här påverkas dock det handelspolitiska samtalet globalt. Det kan få stora effekter för Sverige. Det är dock omöjligt att förutsäga vad som kommer att hända, säger Susanne Lindberg Elmgren.

LÄS OCKSÅ Storbråk om inreseregler – minister sparkas

Om det blir bråk om Naftaavtalet kan det första skottet i ett hotande globalt handelskrig komma att avlossas i gränstrakterna mellan USA och Mexiko, varnar Financial Times. Där sjuder det av ekonomisk aktivitet och varor och tjänster säljs över gränsen.

Det mexikanska bilarbetarlönerna är sex gånger lägre än i USA. Därför har amerikanska bilproducenter förlagt en stor del av sin produktion där. Bilarna sätts ihop i Mexiko men skickas sedan över gränsen för att säljas på den amerikanska marknaden.

General Motors fabrik i Ramos Arizpe, Mexiko.Marco Ugarte, File)

General Motors fabrik i Ramos Arizpe, Mexiko. Foto: Marco Ugarte/TT

Donald Trump vill ta tillbaka jobben från Mexiko och har därför sagt att en skatt på 20 procent kan införas på varor som skickas över gränsen. En sådan skatt är en krigsförklaring på flera fronter.

För det första är det en krigsförklaring mot Mexiko eftersom det kan leda till att mexikanska jobb hotas. Troligen bekymrar det inte Donald Trump särskilt mycket eftersom syftet med skatten är att få tillbaka jobben till USA. Däremot kan skatten få flera inhemska företag att reagera.

De amerikanska företagen har gjort stora investeringar i fabriker i Mexiko och om en skatt införs så måste företagen snabbt lägga om sina affärsstrategier. Dessutom kan dessa företag räkna med högre löne-kostnader.

För det andra så kan en sådan skatt få oöverskådliga effekter som påverkar andra länder. Mexikanskt nylon till bilbälten exporteras till Kanada där det vävs och färgas innan det skickas tillbaka till Mexiko, skriver Financial Times.

LÄS OCKSÅ Demonstrationer mot Trumps inrikesförbud

När USA inför en skatt mot Mexiko kommer även kanadensiska företag att påverkas, vilket sannolikt ogillas av den kanadensiska regeringen.

Men en skatt riktad mot Mexiko kan också få globala konsekvenser. Att rikta en skatt mot ett enskilt land strider nämligen mot en av världshandelsorganisationen WTO:s grundprinciper. Nästan alla länder (163) är med i organisationen där det finns ett diskrimineringsförbud. Medlemsländerna förbinder sig att behandla andra länder och deras företag lika.

President Donald Trump speaks in the East Room of the White House in Washington, Tuesday, Jan. 31, 2017, to announce Judge Neil Gorsuch as his nominee for the Supreme Court. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Donald Trump får inte högt betyg från Svenskt Näringsliv. Foto: Carolyn Kaster/TT

Om USA börjar beskatta all mexikansk export – eller låt oss säga tyska bilar – kommer det land som grundade WTO att bryta mot organisationens grundprincip. Det lär leda till att andra länder reagerar. Samtidigt har Donald Trump signalerat att USA kan komma att lämna WTO.

Det som dock oroar flest ekonomer är det allt tuffare tonläget mellan USA och Kina. USA tycker att Kina ”dopat” sin valuta och att handelsbalansen är alldeles för ojämn mellan länderna.

Vilka konsekvenser ett handelskrig mellan två av världens största ekonomier får är omöjligt att förutspå men räkna med att arbetsmarknaderna påverkas. Regeringar, arbetsgivarna och facken i världen följer därför med spänning vilka steg USA tar i sitt formande av en ny handelspolitik.

LÄS OCKSÅ New York-borna som hoppas på Trump

Många människors jobb berörs. I hela EU räknar man med att 31 miljoner arbeten bygger på export till länder utanför unionen.

För Sveriges del har handeln stor betydelse. Nästan hälften av BNP kan kopplas till vår export. Enligt en studie från Kommerskollegium så är 139 000 jobb direkt eller indirekt beroende av vår export till USA.

Avtalen som står på spel

TTIP: Det stora avtalet som EU och USA har förhandlat om i flera år. Ligger för närvarande på is.

Ceta: Mellan EU och Kanada. Denna månad väntas EU-parlamentet rösta om avtalet. Tanken är att det då provisoriskt ska träda i kraft. Slutgiltig ratificering av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Nafta: Avtal mellan USA, Kanada och Mexiko som trädde i kraft 1994. Trump vill omförhandla eller helt säga upp avtalet eftersom han anser att Mexiko gynnas.

TPP: Avtal som nyligen färdigförhandlades mellan USA, Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam. Nu har  USA deklarerat att de inte tänker skriva under avtalet. Kina kan dock tänka sig ta USA:s plats.

Källa: TT, Wikipedia

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

LÄS OCKSÅ Extremhögern: ”Trump ett verktyg för oss”

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

LÄS OCKSÅ Fackfientlig blir arbetsmarknadsminister i USA

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

Erik Larsson