LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

Färjan John F Kennedy lättar ankar och lämnar södra Manhattans skyskrapor och broar bakom sig i den grå horisonten. I blåsten längs relingen trängs turister som tar selfies med Frihetsgudinnan i bakgrunden. Inne på däck sitter Staten Island-bor på väg hem, böjda över sina smartphones.

New York är en av USA:s mest liberala platser och har röstat demokratiskt i presidentvalet sedan 1988, men den 25 minuter långa resan mellan Manhattan och Staten Island är en förflyttning på den politiska kartan.

LÄS OCKSÅ Extremhögern: ”Trump ett verktyg för oss”

Fyra av stadens fem stadsdelar ville se Hillary Clinton som president. Donald Trump tog däremot överlägset hem Staten Island.

– Staten Island är mer som en förort, folk är familjeorienterade och har en mer traditionell syn på saker, säger John Caufield, 55, arbetslös bankman på väg hem med färjan efter en jobbintervju på Manhattan.

Liksom många andra fastnade han för New York-bon Trumps löften om storsatsningar på nya arbetstillfällen.

– Trump kanske säger galna saker ibland, men de flesta som röstar på honom tar inte det bokstavligt. Vi ville ha någon opolerad, någon som inte är en vanlig politiker.

Vi ville ha någon opolerad, någon som inte är en vanlig politiker, säger John Caufield. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Vi ville ha någon opolerad, någon som inte är en vanlig politiker, säger John Caufield. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Staten Island-borna är på många sätt typiska för Trumps väljarkår: Vitare än resten av New York, med något högre inkomster. Här bor småföretagare, hyfsat välmående amerikaner med klassiska arbetaryrken och många poliser, brandmän och andra statsanställda.

Mitt på ön ser det ut som om en förort i Mellanvästern karvats ut ur marken och fraktats till New York. Utanför tvåplansvillorna dröjer sig uppblåsbara tomtar, renar och krubbor kvar sedan julen.

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

Jo Jo Esposito, brandman sedan 33 år tillbaka, har just avslutat dagens skift och är på väg till sin jeep. Han litar på Donald Trump.

– Jag fick tillbaka en hel del av min tro på Amerika när han vann, förklarar han.

Flera av Trumps vinnande vallöften väntas bli svåra att uppfylla. Skattesänkningar ska skapa miljontals jobb. Amerikanska företag ska hindras från att flytta arbetstillfällen utomlands. Kol- och stålindustrin ska få nytt liv. Tillväxten ska öka till 4 procent per år. Jo Jo Esposito är dock fylld av optimism:

– Han kommer att få ordning på ekonomin genom att styra landet som ett företag. Det syns på valen av ministrar att han vet vad han gör, säger han.

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

Just Trumps ministerutnämningar har annars fått mycket kritik för att strida mot vallöftet att rensa upp i Washingtons ”korruptionsträsk” och få bort finansvärldens inflytande över politiken.

Finansminister Steve Mnuchin, en omstridd hedgefondmiljardär, har lovat avregleringar på Wall Street. Arbetsmarknadsministern Andrew F Puzder har blivit stormrik i restaurangbranschen och är en motståndare till fackföreningar och höjda minimilöner.

Mitt på Staten Island ser det ut som om en förort i Mellanvästern karvats ut ur marken och fraktats till New York. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Mitt på Staten Island ser det ut som om en förort i Mellanvästern karvats ut ur marken och fraktats till New York. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Men Jo Jo Esposito, medlem i brandmännens fackförbund IAFF, ser ingen anledning till oro.

– Det är bullshit. Folk överreagerar och är rädda för att inte få sina bidrag. När det gäller brandkårsfacket är vi starka och kommer att fortsätta vara det. Facken kommer att klara sig.

LÄS OCKSÅ Fackfientlig blir arbetsmarknadsminister i USA

Portarna till Jo Jo Espositos brandstation täcks av två stora stjärnbaner, målade av den lokale konstnären Scott LoBaido, med elva arbetskängor i botten. De symboliserar de elva brandmännen från stationen som dog under räddningsarbetet den 11 september 2001. Däribland Jo Jo Espositos bror och kusin.

– Jag var hemma den dagen och kom fram till World Trade Center lagom till att det andra tornet rasade. Efter två dagars letande gav jag upp hoppet om att vi skulle hitta någon av våra saknade kollegor. Det värsta var att vi inte kunde ta med kropparna och begrava dem.

Enligt Jo Jo Esposito röstade de flesta brandmän och poliser på Staten Island på Donald Trump.

– Vi lever med hotet om terrorism varje dag. Det behövs någon som slår till mot de där människorna på ett seriöst sätt. Trump kommer skydda landet bättre än Obama har gjort, han kommer definitivt vara mer aggressiv.

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

Förmodligen finns det ingen annan plats i New York där det hänger så många amerikanska flaggor vid ytterdörrarna som på Staten Island. Här och där stöter man på hela husfasader som täcks av målade varianter av stjärnbaneret.

Det är Scott LoBaido som ligger bakom dem. Han har titeln ”patriot och konstnär” skriven på sin stadsjeep, även den täckt med stjärnor och ränder.

Scott LoBaido är populär i högerkretsar genom att vara något så ovanligt som en konstnär som gillar Trump.

Scott LoBaido är populär i högerkretsar genom att vara något så ovanligt som en konstnär som gillar Trump. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Scott LoBaido lever inte så hälsosamt, förklarar han, och pekar på på sitt barskåp och Marlboro lights-paket i ateljén där hans tavlor trängs om utrymmet med uppstoppade djur.

– Men jag får tillräckligt med motion när jag pratar, förklarar han.

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

Scott LoBaido är vad Donald Trump skulle kalla ”high energy”. Han gestikulerar vilt, pratar i kulsprute-tempo, och tar ibland en liten promenad på golvet under tiden. Det senaste året har han blivit en av de mer kända Staten Island-borna. Han är populär i högerkretsar genom att vara något så ovanligt som en konstnär som gillar Trump.

LoBaido hade uppmärksammats redan tidigare. Han har målat konstverk som bygger på den amerikanska flaggan i USA:s alla 50 delstater, bland annat på ett 14 000 kvadratmeter stort fabrikstak i Houston.

Men mest uppmärksamhet har han fått för att ha byggt en fyra meter hög skulptur i form av ett ”T”, och satt upp den i trädgården hos en vän – lokalpolitikern och Trump-supportern Sam Pirozzolo – under valrörelsen. En natt i augusti brände någon ned skulpturen.

– Dagen efter ringde Donald Trump upp Sam. Det första Trump, som alla säger är så elak, frågade var ”hur mår din familj?”. Sedan sa han: ”Ni är på CNN, Fox News, överallt, ni är ju mer kända än vad jag är”. Sam räckte över luren till mig. Jag lovade att bygga ett ännu större T, att det skulle bli ”huuuge” som Trump själv brukar säga. Det skrattade han gott åt.

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

Medier över hela världen plockade upp nyheten.

– På valnatten vakade jag tillsammans med andra republikaner på en härlig gammal arbetarklassbar på Staten Island. Men när Fox News utropade Trump som segrare gick jag ut. Jag ville vara för mig själv och njuta av det här ögonblicket, säger Scott LoBaido och tänder ännu en cigarett.

– Dagen efter gick jag och tog ner T:et. Jag är inte den som är skadeglad.

– Jag är orolig för hur det ska gå för kvinnors rättigheter, för immigranter, för alla som inte är vita privilegierade män, säger Caitlin McGuire. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

– Jag är orolig för hur det ska gå för kvinnors rättigheter, för immigranter, för alla som inte är vita privilegierade män, säger Caitlin McGuire. Foto: Jonas Cullberg (klicka på bilden för att se den större)

Långt ifrån alla på Staten Island stöttar Trump. På öns norra del, som har en större svart befolkning, vann Hillary Clinton.

– Staten Island är väldigt avskärmat, trångsynt, segregerat, säger 32-åriga Caitlin McGuire.

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

Hon är på väg med färjan till Manhattan, och därifrån hem till Queens, efter att ha firat jul med sin familj i uppväxthemmet på Staten Island. I samband med att Donald Trump svärs in som president väntas massiva demonstrationer mot den nya presidenten, bland annat ”Women’s March on Washington” som räknar med omkring 200 000 deltagare.

– Jag är orolig för hur det ska gå för kvinnors rättigheter, för immigranter, för alla som inte är vita privilegierade män, säger Caitlin McGuire, som jobbar på en organisation för innerstadsungdomar.

Några diskussioner om Donald Trump blev det inte under julhelgen hemma hos föräldrarna på Staten Island.

– Jag lät bli det. Jag vet att vi inte håller med varandra, säger Caitlin McGuire, medan färjan glider fram genom det svarta vattnet, tillbaka mot ljuset från skyskraporna.

Fyra röster från Staten Island om Donald Trump

enkät Aaron Strum2

Aaron Strum, 53, styrelsemedlem på judiskt center:
– Jag röstade på honom, men det var mer en röst mot Clinton som jag inte har något förtroende för. Jag hoppas att han kan skapa jobb, att han kan få arbetstillfällena att stanna i USA, till exempel genom skattelättnader.

enkät nora

Nora Renzulli, 67, advokat:
– Nu går vi från att ha en briljant, välutbildad president till raka motsatsen. Jag är orolig över allt från kärnvapenkrig – Trump är impulsiv och hämndlysten – till klimatpolitiken och ökade privatiseringar.

enkät anhony2

Anthony, 28, byggarbetare:
– Han har lovat att fokusera på infrastrukturen, så det borde blir mer jobb för oss i byggbranschen. Jag röstade på honom och hoppas på det bästa.

enkät carolanne

Carolann, 44, arbetar i klädbutik:
– Han vill att fler saker ska tillverkas i USA och det är som musik för mina öron. Jag tror att han kommer gynna småföretagen. Vissa ogillar hans sätt att prata, men han säger sanningen och den är inte alltid så vacker.

Tufft för facken

Amerikanska fackföreningar stod närmast enhälligt bakom Hillary Clinton i valrörelsen. Donald Trump och hans tilltänkte arbetsmarknadsminister Andrew F Puzder väntas bland annat agera mot höjda minimilöner, lagstadgad övertidsersättning, och mot kollektivavtal som villkorar fackmedlemskap för anställning.

Jonas Cullberg, text och foto